IT industrija perjanica je hrvatskog gospodarstva, a mogla bi biti još puno više

IT industrija jedna je od vodećih industrija u svijetu, a svoj rast bilježi i u Republici Hrvatskoj . Upravo tim povodom Hrvatska gospodarska komora predstavila je Analizu hrvatske IT industrije koja pokazuje da je u 2019. godini ukupni prihod hrvatske IT industrije dosegao 27 milijardi kuna.

Zorana Vukić/Informer | 28.03.2021. / 08:33

Galerija

Iako nema dovoljno stručnog kadra u Republici Hrvatskoj, IT industrija ipak je u porastu, a zahvaljujući domaćim tvrtkama koje bilježe odlične rezultate , godišnji rast na nacionalnoj razini je čak 12,4 posto. To pokazuje najnovija Analiza hrvatske IT industrije koju je predstavila Hrvatska gospodarska komora.

Cijela analiza koju smo napravili vezano za IT tržište u Republici Hrvatskoj može se svesti na pet generalnih brojki. Dakle, to je da IT industrija u Hrvatskoj godišnje uprihoduje 27 milijardi kuna, od toga 8 milijardi kuna je izvoz , što je ukupno 5 % izvoza Republike Hrvatske. Zapošljava 33 000 ljudi, prosječna plaća je 8700,00 kuna što je za 48 % viša plaća nego u ostatku sektora, te unutar IT industrije djeluje oko 6000 poduzeća, ističe Gojko Jelavić, poslovni tajnik Udruženja za IT u HGK.

Novostvorena vrijednost IT industrije u 2019. godini dosegla je 8,71 milijardu kuna, uz godišnji rast od 15,2 %. Prednjači Zagreb s oko 21 000 IT radnika, odnosno 63 % od ukupnog broja zaposlenih u branši. No i drugi gradovi upravo zbog produktivnosti priželjkuju ovaj sektor u svojim poduzetničkim zonama.

Najviše zbog toga što nema fizičkih ograničenja, jer hrvatske IT tvrtke jako puno posla rade u inozemstvu kao što možete vidjeti i po udjelu same IT industrije u izvozu, dodaje Jelavić.

Ono što je super za IT industriju da je ulazna margina, neka granica za započeti razvijati neku ideju relativno niska u odnosu na neke druge industrije za koje treba puno veća investicija u opremu , strojeve i slično. No to nije dovoljno jer kada kompanije nastanu kao neke vrste mikrokompanija s idejama, trebaju pronaći izvore financiranja, ističe Goran Mrvoš, predsjednik Udruženja za IT HGK

Dodatna edukacija i osposobljavanje stručnog kadra nužni su kako ovaj sektor ne bi zaostajao za međunarodnom konkurencijom u okviru EU. Upravo zato Udruženje za IT koje djeluje u sklopu Hrvatske gospodarske komore želi biti partner izvršnoj vlasti u procesu osiguravanja kvalitetnoga nacionalnog plana digitalne transformacije.

Naša država u skladu sa smjernicama koje EU definira stvara neke strateške dokumente među kojima je i nacionalni plan digitalne transformacije gospodarstva.Njegov cilj je da se pomogne svim gospodarskim granama ne bi li ušao u moderno digitalno doba na bolji i kvalitetniji način, pojašnjava Mrvoš.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je javno savjetovanje za Natječaj Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju čija je vrijednost 1,14 milijarde kuna za mikro, male i srednje poduzetnike, dok je sektor IT-a isključen kao prihvatljiv prijavitelj, što se pokazalo spornim Udruženju za IT Hrvatske gospodarske komore.

To je natječaj koji je namijenjen kompanijama koje su pogođene sad najviše krizom ne bi li napravili svoju digitalizaciju nekih procesa. Tu kao prihvatljive kompanije nisu stavljene IT tvrtke i taj dio ćemo htjeti razumjeti zašto je to tako i postaviti pitanja na pravo mjesto da dobijemo prave odgovore, kaže Mrvoš.

IT industrija, koja je rasla četiri puta brže negoli BDP Hrvatske, potvrđuje se kao perjanica našega gospodarstva. Raste munjevitom brzinom i više nije orijentirana samo na pružanje usluga. Sve više se ulaže u proizvode koji su puno profitabilniji, a time i privlačniji za investicije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti