Ivan Đikić dobio 12 milijuna eura za novo veliko istraživanje: "Okupio sam međunarodni tim, čak i studente i znanstvenike iz Splita. Jako sam ponosan"

Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava slavi 80. rođendan. Svečanoj proslavi pridružio se i velik broj vrhunskih svjetskih stručnjaka iz tog područja.

M.V. | 06.12.2019. / 20:54

Na godinu se u Klinici hospitalizira više od 2000 bolesnika, operira čak 4200 pacijenata, pregleda, dijagnosticira i liječi gotovo 4000 građana. Podršku kirurzima dao je i poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji je istaknuo važnost razumijevanja molekularnih principa kod razvoja i liječenja bolesti.

Jedan od govornika na proslavi bio je i prof.dr. Ivan Đikić, znanstvenik svjetskoga glasa. 

Najnoviji uspjeh - dobili ste 12 milijuna eura od Njemačke zaklade za istraživanje mehanizama autofagije. Možete li nam objasniti laički što je to autofagija?

Autofagija je obrambeni mehanizam naših stanica koje uklanjaju sva oštećenja na organelama, proteinima i na taj način se štitimo od razvoja neurodegenerativnih bolesti, tumora, upalnih bolesti kao bakterija i virusa. To je nešto slično onome što smo uspjeli kod imunoterapije. Motivirajući imunoterapiju, dobili smo uspješno liječenje tumora.

Nada je da ćemo potičući autofagiju stvarati nove lijekove za borbu protiv neurodegenerativnih bolesti, pogotovo bakterija koje su rezistentne na antibiotike. 

Upravo je Sveučilište Goethe u Frankfurtu, na kojem Vi radite jedan od svjetskih predvodnika u istraživanju autofagije. Znači da Vi i suradnici radite odličan posao, a Vi ste voditelj projekta. Kakav ste to tim okupili?

Nama je čast da smo u zadnjih osam godina, uključujući ovo novo financiranje, dobili 25 milijuna eura da stvaramo brzu translacijsku komponentu bazične znanosti u kliniku, ali i da educiramo nove generacije znanstvenika koji će biti sposobni, koristeći multidisciplinarnost, postići te ciljeve.

Ja sam ponosan na tim. Mi mlade učimo da znanost nije samo ego, natjecanje tko je pametniji, nego je to suradnja, komunikacija i otvorena znanost da napredak znanosti bude prema boljitku pacijenata.

To je međunarodni tim?

To je međunarodni tim, čak i studenti i znanstvenici iz Splita iz Hrvatske će biti dio našeg zajedničkog rada i jako sam ponosan na to. 

Ističete - puno radite s mladim studentima i posdoktorandima u svom laboratoriju, imate četiri studenta iz Hrvatske. Kako Vi doživljavate stanje u Hrvatskoj? Svjedočili smo u posljednje vrijeme velikom štrajku kojim su prosvjetni radnici tražili svoja prava, sada kada je dogovor postignut, što dalje?

Želim reći da je Hrvatska zemlja talentiranih pojedinaca, to vidim na četvero znanstvenika koji dolaze iz Opatije, Zagreba, Zaprešića... Sve su to fenomenalno talentirani ljudi.

Danas smo bili na klinici za maksilofacijalnu kirurgiju i nevjerojatno je koliko su talentirani i uspješni - oni stoje u vrhu Europe i konkuriraju svjetskim standardima. Vidljivo je da, na temelju vodstva, kao što je profesor Lukšić na toj klinici, kada se daje šansa mladim ljudima da se iskažu - Hrvatska postiže nevjerojatne uspjehe.

Ono što se, nažalost, događa u obrazovanju je da učitelji nemaju dovoljno slobode, nemaju dobre uvjete i ovo sve što se dogodilo tijekom štrajka gdje je bila jedna pozitivna i motivirajuća snaga učitelja da žele ozbiljne promjene - pretvorilo se u politikanstvo. Ljudi su proglašeni neprijateljima jedne politike i to je, ja mislim, jedna od najžalosnijih strana u Hrvatskoj - da je struka uvijek žrtva politikanstva. 

Na PISA testu hrvatski su učenici imali lošije rezultate od vršnjaka, je li to znak da se nešto mora mijenjati?

To je jedno od mjerila. Ali ono što je puno važnije - da pitate te mlade ljude što se događa. Pitajte roditelje jesu li djeca sretna kad dođu doma. Pitajte učitelje jesu li sretni u školi.

Kada ubacimo zadovoljstvo i jedan užitak odlaska u školu, dopustimo učiteljima da iskažu svoje talente, zajedno sa studentima, onda ćemo imati uspjeh u PISA testu, uspjeh u obiteljima i uspjeh u hrvatskom gospodarstvu i društvu. 

Član ste američke Akademije znanosti i umjetnosti, a njezini su članovi bili i Charles Darwin, Albert Einstein... Kolika je to čast za Vas, što Vam to osobno znači?

Izbor u američku akademiju je uistinu vrh mojeg uspjeha i znanstvene karijere, ali ne samo mene osobno nego i svih znanstvenika koji su radili zajedno sa mnom. To je i velika promocija zagrebačkog Sveučilišta, a i Hrvatske koja je tamo bila na pijedestalu jednog od najvažnijih i meni najdražih akademija jer su vrlo aktivni i rade na bitnim temama u društvu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti