Iz A1 Hrvatska najavili nova ulaganja u širenje optičke mreže i pohvalili se postignutim brzinama

Iz A1 Hrvatska najavili su dodatna ulaganja u širenje optičke mreže diljem Hrvatske.

Martina Čizmić | 02.02.2022. / 15:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz A1 Hrvatska najavili su planove za širenje svoje optičke mreže, kojom do kraja 2023. godine planiraju pokriti više od 800 tisuća kućanstava diljem Hrvatske.

Kako je istaknuo novi glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologija A1, Branimir Marić, u sljedećih mjesec dana trebali bi završiti radovi čime će fiksnom mrežom gigabitnog kapaicteta temeljenoj na optičkoj povezivosti pokriti 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj. Istovremeno, nastavljaju sa širenjem svoje optičke mreže čime daju svoj obol ubrzanom razvoju digitalnog društva i napretk Hrvatske prema DESI indeksu. 

Europska je komisija u posljednjem DESI-ju navela xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije. Naš je cilj ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašiti 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama. Ostajemo predani digitalizaciji gospodarstva i društva te napretku Hrvatske prema DESI-ju na temeljima ulaganja A1 Hrvatske, istaknuo je Marić.

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima, a ukupno 45 tisuća kućanstava bit će pokriveno do kraja 2023. godine. 

Istovremeno je istaknuto i kako je A1 fiksna mreža dobila certifikat kao najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj prema platformi Speedtest kompanije Ookla, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca 2021. godine.

Više od 1,7 milijuna testova proveli su korisnici fiksnog širokopojasnog pristupa, uključujući testove preko WiFi-ja. A1 Hrvatska ocijenjena je kao daleko najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj, a najbolji rezultati ostvareni su u velikim gradovima poput Zagreba i Splita, istaknuo je Marić te dodao kako je najveća brzina preuzimanja izmjerena u A1 mreži iznosila 196 Mbps, a najniža srednja latencija od 11 ms.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti