Iz SpaceX-a se pohvalili velikim brojkama: Zahvaljujući Starlinku, brojni kruzeri i zrakoplovi sada imaju brzi internet

Prihodi od Starlinka ove bi se godine mogli popeti na čak 6,6 milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2024. / 13:25

Lansiranje Starlinkovih satelita, arhiva (Foto: SpaceX)

Elon Musk i ekipa u SpaceX-u mogu biti iznimno zadovoljni s rastom broja korisnika njihova satelitskog sustava Starlink. Kada su najavljivali konstelaciju satelita, koja sada broji skoro 6 tisuća komada u niskoj orbiti, iz SpaceX-a su naglasili kako ne žele konkurirati klasičnom broadbandu i mobilnom internetu, već žele omogućiti pristup brzom internetu na svim dijelovima svijeta, uključujući i na zabačenim i ruralnim mjestima gdje optika još nije stigla, a mobilni je signal slab ili ga nema.

Lansiranje Starlinkovih satelita, arhiva Sateliti Starlink postali su ogroman problem za astronome, a taj se problem iz dana u dan samo pogoršava

Ranije ovog tjedna predsjednica kompanije Gwynne Shotwell komentirala je kako će broj korisnika Starlinkova brzog satelitskog interneta ovog tjedna premašiti 4 milijuna, a iz SpaceX-a jučer su potvrdili kako je ta brojka sada i dostignuta. Ta brojka pokazuje kolikim tempom raste broj korisnika Muskova satelitskog interneta te je za novi milijun korisnika trebalo samo oko četiri mjeseca.

Starlink je s pružanjem ove usluge počeo u listopadu 2020. godine, kada je njihov satelitski internet bio još u testnoj fazi. Nakon nešto više od dvije godine broj korisnika dosegao je milijun, što je bilo u prosincu 2022. godine, da bi u rujnu 2023. ta brojka dosegla 2 milijuna.

Ova je usluga sada dostupna u više od 100 zemalja, a Muskov satelitski internet popularan je i među kruzerima i zrakoplovnim kompanijama pa je tako nedavno Air France najavio dostupnost brzog interneta u svojim avionima upravo putem Starlinka.

S rastom broja korisnika, rastu i prihodi od satelitskog interneta. Prije 2 godine oni su iznosili 1,4 milijarde dolara, a ove bi godine ta cifra mogla narasti na čak 6,6 milijardi dolara, predviđanju u konzultantskoj kompaniji Quality Space. Kako naglašavaju na TechCrunchu, upravo je Starlink ključan za SpaceX-ov plan komercijalizacije i istraživanje svemira. Naime, kompanija namjerava prihodima od satelitskog interneta financirati budući razvoj i proizvodnju rakete Starship koja bi jednom, vjeruje Musk, ljude modela odvesti ne samo do Mjeseca, već i do Marsa - i to vrlo brzo.

Kineske rakete, ilustracija Kina počela s lansiranjem satelita koji će konkurirati Starlinku

Iako je Starlink u samo nekoliko godina postao veliki igrač na satelitskom tržištu, uzevši značajan dio tržišta kompanijama poput Viasata i SES-a, i Muskovim satelitima u budućnosti prijeti sve veća konkurencija poput npr. Amazona koji razvija svoj Project Kuiper.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti