Izvještaj koji je "težak za čitanje" : Google je štitio seksualne zlostavljače u kompaniji!

Brojni mediji prenijeli su priču o zataškavanju seksualnog zlostavljanja u Googleu – zlostavljači su morali napustiti kompaniju, ali su od Googlea dobili milijune.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2018. / 07:51

Seksualno uznemiravanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što je "otac Androida" napustio Google 2014. godine, mrežom su se proširile glasine kako je razlog njegova odlaska zabranjena veza s kolegicom iz kompanije, no nakon jučerašnjeg izvještaja New York Timesa čini se kako je stvar bila puno ozbiljnija te da ekipa iz Googlea treba mnogo toga objasniti. Naime, u navedenom izvještaju navodi se da je Rubin prisilio zaposlenicu kompanije na oralni seks u hotelskoj sobi 2013. godine – Google je proveo istragu i njezine optužbe pokazale su se istinitima.

Iako se čini logičnim da se zbog seksualnog zlostavljanja u slučaj uključi policija te da Rubin odmah dobije otkaz, šefovi kompanije zataškali su cijeli slučaj i, nakon što su Rubina nagovorili da sam ode, omogućili su mu isplatu 90 milijuna dolara, što mu je isplaćeno u ratama kao kompenzacija za napuštanje kompanije. Googleovci su Rubinu "izašli u susret" zbog uspjeha koji je tijekom godina ostvario s kompanijom, napominje se u izvještaju – Rubinov odvjetnik odbacio je sve ove optužbe nazvavši ih lažnima.

No to nije sve, jer su šefovi te kompanije prešutjeli još dva slučaja povezana sa seksualnim uznemiravanjem i zaštitom visokih dužnosnika kompanije. Amit Singhal, koji je neprimjereno dodirivao zaposlenicu kompanije 2015. godine, također je napustio kompaniju uz otpremninu vrijednu milijune dolara – novinari su još prije nekoliko godina pisali o optužbama za seksualno zlostavljanje.

U novinarskom izvještaju spominje se i David Drummond, šef pravnog odjela Alphabeta i Googleova fonda CapitalG – i on se spetljao sa zaposlenicom kompanije s kojom je dobio sina. Nakon što je njihova veza otkrivena on ili njegova partnerica morali su napustiti kompaniju, a u razgovoru s novinarima ona je rekla kako je bilo očito da David neće otići iz Googlea, pa je ona morala dati otkaz i pronaći novi posao. Također, treba podsjetiti i na izvanbračnu aferu suosnivača kompanije Sergeya Brina, koji je također uhvaćen s kolegicom iz Googlea.

Nakon ovog izvještaja oglasili su se sadašnji izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Eileen Naughton iz ljudskih resursa – u mailu zaposlenicima (koji se brzo proširio internetom) naglasili su kako je navedeni izvještaj "težak za čitanje" te naglasili svoju ozbiljnost u namjeri da svima u Googleu osiguraju sigurne radne uvjete. To se pogotovo odnosi na prijave za neprimjereno ponašanje i seksualno zlostavljanje koje istražuju i "poduzimaju odgovarajuće akcije". Također, napomenuli su kako su proteklih godina uveli brojne promjene, uključujući i stroži pristup prema neprimjerenom ponašanju i ljudima koji su na visokim pozicijama.

Taj stroži pristup rezultirao je s 48 otkaza, koliko je ljudi u kompaniji u protekle dvije godine dobilo otkaz zbog seksualnog zlostavljanja, uključujući i 13 viših menadžera te nitko do njih nije dobio otpremninu.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti