Jack Ma: Umjetna inteligencija prijetnja je čovječanstvu jer su računala uvijek pametnija od nas!

Računalo će uvijek biti pametnije od vas. Ono nikad ne zaboravlja, nikad se neće naljutiti, upozorava šef Alibabe

Martina Čizmić | 24.01.2018. / 16:51

Jack Ma (Foto: WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch/Jolanda Flubacher) (Foto: WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch/Jolanda Flubacher)

Sretni smo jer živimo u svijetu koji prolazi veliku transformaciju zbog tehnologije. Ova nova tehnologija stvorit će mnoštvo uspješnih ljudi, zanimljivih karijera, ali iskreno, svaka nova tehnologija stvorit će i društvene probleme. Ako ne surađujemo jedni s drugima, ljudi će se početi boriti jedni protiv drugih, jer svaka tehnološka revolucija stvara neravnotežu u svijetu, rekao je na WEF-u u Davosu, govoreći otvoreno o ključnim izazovima s kojima se svijet suočava danas, osnivač i glavni čovjek Alibabe Jack Ma.

Kao jedan od izazova koji predstoji svijetu naveo je i umjetnu inteligenciju.

Umjetna inteligencija i veliki podaci prijetnja su ljudskim bićima. Mislim da bi umjetna inteligencija trebala biti podrška ljudima. Tehnologija bi uvijek trebala činiti nešto da omogući ljude, a ne da ih onemogući, smatra Ma i dodaje: Računalo će uvijek biti pametnije od vas. Ono nikad ne zaboravlja, nikad se neće naljutiti. Ali računala ne mogu biti mudra poput ljudi. Umjetna inteligencija i roboti uništit će mnogo radnih mjesta jer će poslove u budućnosti preuzeti strojevi. Uslužne djelatnosti još imaju šanse uspjeti, ali moraju se obavljati na jedinstven način.

Kako danas sve velike tvrtke rade na razvoju umjetne inteligencije, postavilo mu se pitanje i njihove odgovornosti.

Google, Facebook, Amazon i AliBaba - mi smo najsretnije kompanije u ovom stoljeću. Ali naša je odgovornost da imamo dobro srce i činimo dobro. Moramo se pobrinuti da sve što radimo bude usmjereno ka budućnosti, smatra Ma.

Kao čelnika velike globalne tvrtke, pitali su ga što misli o ženama na visokim pozicijama.

Želite li da vaša bude uspješna; ako želite da vaša tvrtka posluje mudro i brine se za svijet - žene su tu najbolje. 37 posto starijeg menadžmenta u Alibabi čine žene. Upravo je dio tajnog sastojka našeg uspjeha činjenica da imamo toliko žena, otkrio je Ma.

Na kraju se dotaknuo i toliko puta spominjane važnosti obrazovanja.

Obrazovanje je trenutno velik izazov. Ako ne promijenimo način na koji učimo djecu, za trideset godina bit ćemo u problemima. Ne možemo učiti našu djecu da se natječu sa strojevima koji su pametniji od njih - moramo ih naučiti nečemu jedinstvenom. Tako će i za 30 godina ta djeca imati šanse protiv strojeva, poručuje Ma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti