Japan opet ima najmoćnije superračunalo na svijetu i koristi ga za istraživanje bolesti COVID-19

Japanci su se vratili na tron svijeta superračunala nakog dugih devet godina, i to na velik način. Njihovo novo superračunalo potuklo je konkurenciju u svim kategorijama prvi put otkako postoje top-liste superračinala.

Branimir Vorša | 23.06.2020. / 08:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japansko superračunalo Fugaku zauzelo je prvo mjesto na Top500 listi najbržih superračunala u svijetu. Fugaku se nalazi u pokrajini Kobe, a zajednički su ga razvile tvrtke Riken i Fujitsu.

Fugaku koristi Fujitsuov 48-jezgreni A64FX sustav-na-čipu procesor, a to je ujedno i prvi put da računalo bazirano na ARM procesorima dolazi na vrh liste najbržih superračunala na svijetu. ARM procesori koriste skraćeni skup instrukcija (Reduced Instructions Set, RISC), što im omogućava solidne performanse u malom pakiranju i malu potrošnju energije i ta je tehnologija zaslužna za strelovit razvoj pametnih telefona i tableta.

Fugaku je zasjeo na prvo mjesto spomenute liste s rezultatom od 415,5 petaflopa, što je čak 2,8 puta brže od IBM-ova superračunala Summit, koje se nalazi na drugom mjestu.

Ne samo to, Fugaku je zauzeo još tri top-liste superračunala, Graph 500, HPL-AI i HPCG, što ga čini prvim superračunalom koje ima najbolji rezultat u sve četiri kategorije.

To je prvi put nakon devet dugih godina da se Japanci vraćaju na tron Top500 liste superračunala, jer dosad su se na vrhu izmjenjivali samo Amerikanci i Kinezi sa svojim superračunalima.

Na navedenoj top-listi nalazi se 226 kineskih superračunala, 114 iz SAD-a i 30 iz Japana.

Fugaku bi trebao biti u potpunosti operabilan u idućoj fiskalnoj godini, a zasad je korišten na eksperimentalnoj osnovi za istraživanje bolesti COVID-19, uključujući dijagnostiku, simuliranje širenja virusa SARS-CoV-2 te učinkovitosti nove japanske aplikacije za praćenje širenja novog koronavirusa.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti