Kad pomislite na solarne ćelije, obično u glavi imate sliku velikog uređaja napravljenog od metala i stakla. No grupa japanskih znanstvenika razvila je solarne ćelije koje su izuzetno tanke, lagane i mogu se postaviti i na odjeću kako bi nositelj "stvarao" energiju u hodu.

Fotonaponske ćelije samo su 3 mikrometra debele (otprilike kao i paukova mreža), a mogu se zalijepiti na bilo koji komad tkanine. Podnose temperaturu do 100 stupnjeva Celzijevih, što znači da tu istu tkaninu (recimo majicu ili jaknu) možete prati bez straha da će se ćelija odlijepiti ili uništiti.

Fleksibilne solarne ćelije (Foto: PNAS) (Foto: PNAS)

Iako se još uvijek radi samo o prototipu, japanski znanstvenici ističu kako bi se ovakve fleksibilne fotonaponske ćelije mogle koristiti za punjenje prijenosnih uređaja u pokretu. Osim toga, moglo bi ih se staviti i na šatore kako bi stvarale električnu energiju u područjima pogođenima prirodnom katastrofom ili područjima na kojima nema klasične distributivne mreže.

U planu im je dodatno poboljšati izdržljivost i otpornost fotonaponskih ćelija kako bi postale dostupne široj javnosti početkom 2020. godine.

Izvor: Pnas.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju