Japanci spremaju nešto čega nema ni u znanstvenoj fantastici - drvene satelite

Japanci se nadaju da će u svemir do 2023. godine poslati prve satelite napravljene od drva u svijetu.

Branimir Vorša | 29.12.2020. / 13:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japanska tvrtka Sumitomo Forestry krenula je s istraživanjem rasta drveća i korištenja drvenih materijala u svemiru. U tom smislu, udružili su snage sa sveučilištem Kyoto te će zajedno eksperimentirati s različitim vrstama drveta u ekstremnim uvjetima na Zemlji.

Svemirski otpad postaje sve ozbiljniji problem u zemljinoj orbiti, obzirom da se sve više satelita tamo šalje.

Ono što drveni sateliti nude jest to da bi izgorjeli u atmosferi priliko ponovnog ulaska i po isteku svojeg vijeka trajanja, ali bez oslobađanja štetnih čestica u atmosferu ili stvaranja kiše ostataka koji potom padaju na površinu Zemlje i predstalvjaju opasnost za ljude, građevine i okoliš.

Vrlo smo zabrinuti zbog činjenice da svi sateliti koji ponovno uđu u Zemljinu atmosferu prilikom izgaranja stvaraju šićušne čestice glinice koji lebde u gornjem dijelu atmosfere dugi niz godina, kaže Takao Doi, japanski astronaut i profesor sa sveučilišta Kyoto.

S vremenom, to će utjecati i na okoliš na Zemlji, poručuje.

Doi je bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u ožujku 2008. godine. Tijekom boravka na ISS-u postao je i prva osoba koja je bacila bumerang u svemiru, no to je bio posebno dizajniran bomerang za korištenje u uvjetima mikrogravitacije.

Sumitomo Forestry koja je dio kompanije Sumitomo Group i koja postoji već 400 godina, obznanila je radi na istraživanju drvenih mateirjala visoko otpornih na promjene u temperaturama i sunčeve svjetlosti.

Drvo koje koriste u istraživanju nazvali su svojom R&D tajnom.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma u Zemljinoj orbiti nalazi se gotovo 6000 satelita, a njih 60 posto je nefunkcionalno i predstavlja samo svemirski otpad u Zemljinoj orbiti.

Proscjenjuje se da bi do 2028. godine u Zemljinoj orbiti moglo biti 15.000 satelita, uključujući i satelite SpaceX-a iz njihovog programa Starlink, koji predviđa u konačnici više od 10.000 satelita umreženih u orbiti koji omogućuju povezanost internetom na svim dijelovima planeta.

Isto tako, svemirski otpad putuje strahovito velikom brzinom od 35.680 kilometara na sat, što znači da potencijalno može nanijeti veliku štetu bilo kojem objektu s kojim se sudari u Zemljinoj orbiti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti