Je li Apple u problemima? Zabrinutost analitičara, smanjena potražnja za iPhoneom XR i pad vrijednosti

Nakon objave posljednjih prodajnih i financijskih rezultata, kao i informacija o manjoj potražnji od očekivane za iPhoneom XR, pala je cijena dionica kompanije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2018. / 11:50

iPhone XR (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Prije predstavljanja novih modela iPhonea tržišna vrijednost Applea premašila je bilijun dolara – ova povijesna brojka ostvarena je na krilima odličnog poslovanja, ali i velikih očekivanja vezanih uz prodaju nadolazećih modela telefona. No, nakon što su se sva tri nova iPhonea napokon pojavila u prodaji, ali i nakon objave financijskih rezultata za prethodni kvartal, analitičari su postali zabrinuti, što se odrazilo i na cijenu dionice koja je zadnjih par dana u minusu. S padom cijene dionice, naravno, pala je i tržišna vrijednost Applea koja je sada manja od bilijuna – iznosi nešto više od 970 milijardi dolara.

Prvi znak za uzbunu pojavio se nakon predstavljanja rezultata za prethodni kvartal – iako je zabilježen rekordan prihod i profit, prodaja uređaja nije bila u skladu s očekivanjima te je zabilježena stagnacija ili čak pad potražnje za Appleovim telefonima, tabletima i računalima. Zbog toga su se u Appleu odlučili na zanimljiv potez – od sljedećeg kvartala više neće objavljivati prodajne brojke pa nećemo znati koliko su prodali iPhonea, iPadova i Macova, već će objavljivati samo financijske rezultate. Ovo, naravno, nije razveselilo investitore koji sumnjaju da bi Apple ovakvim načinom objave rezultata mogao pokušati sakriti pad prodaje svojih uređaja.

Na pad cijena dionice utjecala je još jedna informacija koja se ovih dana proširila internetom, a to je manja potražnja za iPhoneom XR od očekivane. Još i prije predstavljanja telefona, brojni su analitičari vjerovali kako će ovo biti najprodavaniji novi iPhone jer za nižu cijenu donosi gotovo sve opcije kao i X modeli. Zbog očekivane velike potražnje za ovim modelima Apple je ranije od kompanija koje proizvode i sastavljaju telefone Foxconn i Pegatron zatražio proširenje proizvodnih linija za model XR, no sada su ih obavijestili da stopiraju te planove.
Također, ranije su kontaktirali i kompaniju Wistron i poručili im da budu spremni za proizvodnju iPhonea XR, ako proizvodnja Foxconna i Pegatrona ne uspije pratiti veliku potražnju.

No, u Foxconnu se za proizvodnju ovog telefona koristi samo 45 od 60 proizvodnih linija, dok Wistron još nije primio niti jednu narudžbu za iPhone XR, što je još jedan dokaz smanjene potražnje za najjeftinijim novim iPhoneom.

Kada ovim informacijama dodamo i najavu iz Applea da broj prodanih primjeraka u aktualnom kvartalu vjerojatno neće ispuniti očekivanja Wall Streeta, jasno je zašto su analitičari oprezni. Ipak, što se tiče Tima Cooka i ekipe iz njegove kompanije, njima su najvažnije brojke vezane uz prihode, odnosno profit i dok god su te cifre iz kvartala u kvartal sve bolje, oni nemaju razloga za zabrinutost.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti