Je li došao kraj razbijenim ekranima na pametnim telefonima? Znanstvenici razvili staklo koje je gotovo nemoguće razbiti

Kako tvrde sami znanstvenici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplinu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Martina Čizmić | 26.11.2021. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi otići u povijesti, zajedno s velikim zaštitnim kučištima kojima je jedina zadaća - sačuvati ekran. Naime, znanstvenici sa kineskog Sveučilišta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti.

Kako tvrde sami znanstvenici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplinu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Znanstvenici su do nove vrste stakla došli stavljajući posebnu vrstu ugljika u prešu i izlažući ju ekstremnim temperaturama i pritisku. Rezultat je staklo koje ima čvrstoću od 102 GPa, a najčvršća stvar je nedavno sintetiziran AM-III ugljik sa 113 GPa.

Pojasnili su kako su upotrijebili ugljik sastavljen od 60 atoma posloženih u šuplju strukturu koja podsjeća na nogometnu loptu. Tijekom procesa obrade, ta se šuplja struktura raspada i stvara strukturu koja podsjeća na onu unutar dijamanta. Iako su znanstvenici uspjeli napraviti komadiće velike tek jedan milimetar, oni su bili dovoljno veliki za dodatno proučavanje.

Stvaranje stakla s takvim superiornim mogućnostima otvara vrata cijelom nizu novih aplikacija, istaknuo je autor studije, geokemičar Yingwei Fei sa Carnegie instituta za znanost u Washingtonu.

Pojasnio je da je njegov tim, za razliku od prethodnih pokušaja, uspio proizvesti staklo na relativno niskim temperaturama, što omogućuje masovnu proizvodnju (a time i upotrebu) takvog ekstremno čvrstog stakla.

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti