Je li ovo budućnost?: Kinezi osmislili lasersku olovku koja piše po zraku

Voditelj istraživanja, Cao Xiangdong, za kineske je medije istaknuo kako im za crtanje u zraku, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni ploča, ni papir ni zaslon.

Martina Čizmić | 24.07.2022. / 11:16

Laserska olovka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Hologramski prikazi, metaverse, proširena stvarnost... sve su to tehnologije koje su nekad bile samo plod nečije mašte, a danas se aktivno razvijaju. No, u svim tim tehnologijama, potrebno je imati nekakav ekran, kako bi se ono što se prikazuje, zaista i vidjelo.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako povratiti izgubljeni sluh: Za 10-15 godina to bi moglo biti jednostavno kao laserska operacija očiju

No, kineski znanstvenici iz Laboratorija Hungtuo u Wuhanu, osmislili su lasersku olovku čije su mogućnosti nevjerojatne. Tvrde da je pomoću nje moguće pisati u zraku, što bi bio korak naprijed u razvoju holograma.

Kako javljaju kineski mediji, olovka koristi veoma kratke laserske pulseve kako bi uklonila elektrone iz molekula zraka i pretvorila ih u plazmu koja emitira svjetlost, a sve to kako bi se napisane riječi pojavile u zraku.

Voditelj istraživanja, Cao Xiangdong, za kineske je medije istaknuo kako im za crtanje u zraku, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni ploča, ni papir ni zaslon.

Pojasnio je kako "olovka" koristi pulseve od samo nekoliko femtosekundi (jednaka jednom kvadrilijuntom dijelu sekunde), a kojima je potrebno milijun megavata energije. No, kako su ti pulsevi izuzetno kratki, dodaje, potršnja energije i nije tako velika, a lasersku je olovku moguće sigurno koristiti. 

Slika nije dostupna Nizozemski znanstvenici rade na tehnologiji koja bi mogla zamijeniti igle i injekcije

Znanstvenici se nadaju kako bi se ova laserska olovka, u budućnosti, mogla koristiti u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama. Možda čak i kao neka nova holografska tehnologija.

Izvor: South China Daily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti