Je li to sigurno za dojenčad? Novo istraživanje otkrilo da se ova tvar dugo zadržava u majčinu mlijeku

Sve veća uporaba kanabisa među dojiljama izaziva zabrinutost zbog prijenosa THC-a u majčino mlijeko i njegova utjecaja na dojenčad.

Branimir Vorša | 15.05.2024. / 11:25

Dojenje (Foto: Shutterstock)

Uporaba kanabisa među dojiljama u porastu je u Sjedinjenim Američkim Državama, što izaziva zabrinutost zbog njegovih potencijalnih učinaka na novorođenčad. Nedavna promatračka studija iz SAD-a pokazuje da se THC, primarna psihoaktivna komponenta kanabisa, može zadržati u majčinu mlijeku do 12 sati nakon konzumacije, s nesigurnim razinama koncentracije.

Legalizacija i raširena uporaba kanabisa u SAD-u dovela je do sve većeg broja žena u reproduktivnoj dobi koje tu drogu smatraju minimalnim rizikom. Unatoč nedostatku medicinskih preporuka mnogi se roditelji okreću kanabisu za upravljanje postnatalnim stanjima kao što su tjeskoba i kronična bol, što je otkrila prethodna studija koju je proveo isti znanstveni tim.

Međutim, odluku o korištenju kanabisa tijekom dojenja roditelji ne donose olako, iako su istraživanja o njegovu utjecaju i dalje ograničena, dijelom zbog stigme i povijesnog isključivanja dojilja iz kliničkih ispitivanja. Unatoč tim ograničenjima neki se roditelji odlučuju koristiti kanabis, naglašavajući hitnu potrebu za sveobuhvatnim dokazima koji bi vodili takve roditeljske odluke.

Žena priprema joint, ilustracija Je li kanabis ključ za višestruke orgazme kod žena? Evo što sugerira najnovija studija

THC ima tendenciju nakupljanja u majčinu mlijeku

Suprotno smjernicama za konzumaciju alkohola tijekom dojenja, koje savjetuju pričekati najmanje dva sata nakon konzumacije, preporuke za konzumaciju kanabisa ostaju nejasne, a američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) predlaže potpunu apstinenciju. Kako bi se riješio taj jaz, nedavno je istraživanje uključilo 20 dojilja iz američkih saveznih država u kojima je kanabis legalno dostupan. To je istraživanje objavljeno u časopisu Breastfeeding Medicine.

Te su žene dale uzorke majčina mlijeka na analizu te je otkriveno da je THC prisutan, iako u relativno niskim koncentracijama. Unatoč tome, učinci THC-a na dojenčad ostaju neizvjesni.

Ljudsko mlijeko ima spojeve koji se nazivaju lipidi, a kanabinoidi su lipofilni, što znači da se otapaju u tim lipidima. To može značiti da se kanabinoidi poput THC-a imaju tendenciju akumulirati u mlijeku i potencijalno kod dojenčadi koja ga piju, objašnjava biološka antropologinja Courtney Meehan sa Sveučilišta Washington State, voditeljica navedene studije.

Vrhunac razine THC-a u majčinu mlijeku ostaje nepoznanica

Za razliku od alkohola, koji u majčinu mlijeku dostiže vrhunac i konstantno opada unutar nekoliko sati, THC je pokazao različite obrasce, s porastom koncentracija tijekom dana za sudionike koji su više puta koristili kanabis.

Bio je velik raspon. Ako pokušavate izbjeći dojenje kada koncentracija THC-a dostigne vrhunac, nećete znati kada je THC na vrhuncu u mlijeku, objasnila je Elizabeth Holdsworth, jedna od autorica spomenute studije.

Autori tog istraživanja naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se razumjeli potencijalni učinci redovitog izlaganja THC-u na dojenčad.

Majke koje doje moraju biti svjesne da ako koriste kanabis, njihova dojenčad vjerojatno konzumira kanabinoide preko mlijeka koje proizvode, a ne znamo ima li to ikakva učinka na dojenče u razvoju, naglašava na kraju Meehan.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti