Je li kanabis ključ za višestruke orgazme kod žena? Evo što sugerira najnovija studija

Kemijska struktura THC-a slična je moždanoj kemikaliji anandamidu, a zbog te sličnosti ljudsko tijelo prepoznaje THC i stoga se može promijeniti normalna moždana komunikacija tijekom seksa.

Branimir Vorša | 27.01.2023. / 10:19

Žena priprema joint, ilustracija
Žena priprema joint, ilustracija (Foto: Getty Images)

Manje od 50 posto žena kaže da doživi orgazam tijekom seksualnog odnosa. Nova studija, međutim, sugerira da konzumiranje kanabisa prije spolnog odnosa može značajno poboljšati te izglede.

Novo znanstveno istraživanje na stotinama muškaraca i žena pokazalo je da žene koje konzumiraju kanabis prije seksa ili masturbacije imaju bolju sposobnost doživljavanja orgazma. Studiju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta East Carolina i Državnog sveučilišta North Carolina, a u njoj se sugerira da je učinak takav vjerojatno zbog supstance koja opušta žene i povećava njihovu želju, što znači da bi taj rekreacijski lijek zapravo potencijalno mogao liječiti seksualne disfunkcije. Znanstvenici su nastojali razumjeti utjecaj kanabisa na seksualno funkcioniranje i zadovoljstvo.

Sličnosti THC-a i anandamida

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost pušenja marihuane, a nema veze s njezinim narkotičkim učincima

Više od 70 posto sudionika studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Cannabis Research, navelo je povećano seksualno zadovoljstvo nakon upotrebe kanabisa. Znanstvenici vjeruju da je opuštanje posljedica THC-a, najpoznatijeg kanabinoida ili aktivne komponente biljke kanabisa.

Kemijska struktura THC-a slična je moždanoj kemikaliji anandamidu, koja djeluje kao neurotransmiter šaljući kemijske poruke između živčanih stanica kroz živčani sustav. Ti neurotransmiteri djeluju na područja mozga koja utječu na užitak, pamćenje, koncentraciju, kretanje te osjetilnu percepciju i percepciju vremena.

Zbog sličnosti u strukturi s anandamidom, ljudsko tijelo prepoznaje THC i stoga se može promijeniti normalna moždana komunikacija.

Općenito, uporaba kanabisa ima tendenciju pozitivnog utjecaja na percipirano seksualno funkcioniranje i zadovoljstvo pojedinaca bez obzira na spol ili dob, a kanabis može pomoći u smanjenju rodnih razlika u seksualnom užitku, pišu autori nove studije.

Žene imaju manje dosljedne orgazme

Studija je pokazala da žene obično imaju manje dosljedne orgazme.

Dok više od 90 posto muškaraca navodi da obično doživi orgazam tijekom seksa, manje od 50 posto žena redovito doživljava orgazam tijekom seksa, a samo šest posto izjavilo je da uvijek doživi orgazam tijekom seksa, stoji u studiji.

Istraživanje je isto tako proučavalo pojačava li kanabis dodir, okus i miris, osjetila koja mogu uspostaviti ili prekinuti seksualne odnose. Više od 70 posto sudionika izvijestilo je o pojačanom dodiru i okusu nakon konzumacije kanabisa, što bi moglo povećati sveukupno seksualno funkcioniranje i zadovoljstvo jer su to dva glavna osjetila tijekom snošaja, u slučaju žena još i više izražena.

Posljedica mentalnog sklopa u glavi, a ne stvarnog učinka?

Sudionici su također upitani o njihovu ponašanju pri masturbaciji. Postavljena su im tri pitanja: masturbiraju li ili ne, koriste li kanabis prije masturbacije i ako da, kako kanabis utječe na njihovo zadovoljstvo dok masturbiraju. Otprilike 88 posto izjavilo je da masturbira, a 76 posto izjavilo je da je prije tog čina koristilo kanabis, što je dovelo do konačnog odgovora od 62 posto onih sudionika koji kažu da su imali intenzivne orgazme.

Slika nije dostupna Ekstrakti konoplje se pokazali vrlo učinkovitima u sprječavanju zaraze koronavirusom: "To je posve novo i ključno otkriće"

Drugo otkriće studije bilo je da su se intenzivni organizmi, kada su sudionici bili pod utjecajem opijata, pojavili samo kada se kanabis namjerno koristio prije seksa.

Ovi rezultati mogu biti rezultat mentalnog načina razmišljanja da će korištenje kanabisa povećati zadovoljstvo zbog afrodizijačkih predodžbi kanabisa, a ne zbog stvarnog fiziološkog učinka. Međutim, učinci kanabisa na opuštanje mogu pridonijeti povećanoj želji ili smanjenju inhibicija, koji mogu pridonijeti povećanom seksualnom funkcioniranju i zadovoljstvu, zaključuju autori studije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti