Ekstrakti konoplje se pokazali vrlo učinkovitima u sprječavanju zaraze koronavirusom: "To je posve novo i ključno otkriće"

Kanadski znanstvenici proveli su studiju u kojoj se sugerira novi ekstrakti konoplje (cannabis sativa) mogu smanjiti rzinu receptora u tijelu čovjeka koje SARS-CoV-2 virus koristi za ulazak u stanicu.

Branimir Vorša | 27.11.2020. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika sa sveučilišta Lethbridge and Pathway Rx Inc. u Kanadi, razvili su stotine novih sorti indijske konoplje te testirali 23 ekstrakta u umjetnim 3D ljudskim modelima oralnog, dišnog i probavnog tkiva.

Od navedenih 23 ekstrakata, njih 13 je smanjilo izražavanje staničnog receptora ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2) preko kojeg novi koronav virus napada tkivo kod čovjeka.

To je posve novo i ključno otkriće, navodi se u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Aging.

Dok naši najučinkovitiji ekstrakti zahtijevaju daljnju potvrdu u većim testiranjima, ova studija je važna za buduće analize učinaka medicinske konoplje na COVID-19, piše nadalje u studiji.

Moguća nova strategija

ACE2 receptor putem kojeg SARS-CoV-2 virus ulazi u stanice ljudskog tijela, uzražava se u nizu ljudskog tkiva, koje uključuje pluća, sluznicu nosa, bubrege i gastrointestinalni sustav.

Smanjivanje razine ACE2 u ulatnim tkivima tako može biti izvediva strategija u smanjenju mogućnosti zaraze s COVID-19, tvrdi kanadski tim znanstvenika.

Jedna nedavna sutudija otkrila je navodi da je oralna šupljina potencijalno važna meta za preventivnu strategiju, zbog velike ekspresije ACE2 receptora u njezinim epitelijalnim tkivima.

Brojne studije isto tako su zabilježive visoke razine izražavanja ACE2 receptora u donjem respiratornom traktu kod pacijenata s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (COPD). Navedena skupina pacijenata ima veći rizik od razvoja teškog oblika COVID-19 bolesti.

800 novih sorti i ekstrakata

C. sativa, a posebice njezine sorte koje su bogate kanabidolom (CBD), pokazala je u ranijim istraživanjima da mijenja ekspresiju gena te da posjeduje antiupalna i antikancerogena svojstva.

Ipak, učinak konoplje na ekspresiju ACE2 receptora nije bio poznat, tvrdi kanadski tim.

U svojem istraživanju razvili su 800 novih sorti i ekstrakata konoplje, te su 23 ekstrakta bogata CBD-om testirali na ljudskim 3D modelima, kako bi vidjeli nogu li promijeniti izražavanje ACE2 receptora u navedenom ranjivom ljudskom tkivu.

Osim toga, promatrali su učinak tih ekstrakata na izražavanje ACE2 receptora u 3D modelima tkiva koji su simulirali upalni proces.

Naposljetku su otkrili da 13 ekstrakata bogatih CBD-om značajno regulira izražavanje ACE2 receptora na način da ga smanjuje.

Učinak na neupalnom tkivu

U modelu dišnih puteva koji nije stimuliran upalnim procesom, analiza je identificirala šest ekstrakata koji su značajno smanjili izražavanje ACE2 receptora, dok su dva ekstrakta neznatno povećala tu ekspresiju.

U modelu oralnog tkiva u kojem nije simuliran upalni proces, dva ekstrakta su smanjila izražavanje ACE2 receptora, dok su tri povećala njegovu ekspresiju.

Učinak na upalnom tkivu

U idućim modelima, kanadski je tim proučavao tkiva simulirana upalnim citokinskim tumor nekrozijskim faktorom α (TNF-α) te interferonom y (INFy).

Analziom sekvenciranja RNK pokazalo se da TNF-α i INFy povećavaju mRNK razine ACE2 u oralnom tkivu. međutim, 22 od 23 ekstrakta konoplje uspješno su smanjila tu ekspresiju.

Nadalje, u modelu upalnog 3D probavnog tkiva, dva ekstrakta su značajno smanjila ACE2 mRNK razine, a u modelu upalnog dišnog tkiva, svi su ekstrakti smanjili ekspresiju ACE2 uzrokovanu TNF-α i INFy-jem.

Ako se naši rezultati dodatno potvrde, ti ekstrakti konoplje bogati CBD-om mogli bi se koristiti kao preventivna strategija usmjerena prema smanjivanju razina ACE2 u visoko rizičnim ulaznim tkivima, zaključak je studije.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti