Znanstvenici upozoravaju na potencijalnu opasnost pušenja marihuane, a nema veze s njezinim narkotičkim učincima

Viša stopa upale i bolesti među pušačima kanabisa u odnosu na pušače duhana može biti povezana s načinom konzumacije droge.

Hina | 20.11.2022. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pušenje marihuane moglo bi više štetiti plućima nego duhan, pokazuje kanadska studija provedena na ograničenom uzorku, objavljena u utorak u časopisu Radiology.

Znanstvenici sa sveučilišta i bolnice u Ottawi analizirali su snimke pluća 56 pušača marihuane, 57 nepušača i 33 osobe koje su pušile samo duhan između 2005. i 2020. godine.

Pronašli su da je stopa upale dišnih puteva i emfizema (kronična plućna bolest) viša među pušačima marihuane nego među pušačima duhana i nepušačima.

Slika nije dostupna Što je štetnije, marihuana ili alkohol?

Konzumacija marihuane je u porastu jer postoji mišljenje da nije opasna i da je sigurnija od cigareta, rekla je za AFP Giselle Revah, radiologinja u bolnici u Ottawi, gdje se provodilo istraživanje.

No ova studija navodi na sumnju u ispravnost takvog mišljenja, dodala je.

Stručnjakinja napominje da viša stopa upale i bolesti među pušačima kanabisa u odnosu na pušače duhana može biti povezana s načinom konzumacije droge.

Marihuana se puši bez filtra, a duhan uglavnom ne, rekla je.

Kada pušite marihuanu bez filtra, više čestica ulazi u dišne puteve, ondje se zadržavaju i nadražuju ih.

Slika nije dostupna Može li kanabis pomoći u borbi protiv koronavirusa?

Uz to, kaže stručnjakinja, "ljudi uzimaju marihuanu duboko udišući i dulje zadržavaju dim u plućima, što može više oštetiti alveole".

No autori studije ističu da neki pušači kanabisa puše i duhan. Neke snimke pluća nisu dale sigurne dokaze, što znači da su potrebna dodatna istraživanja.

Giselle Revah ocjenjuje da je mali broj istraživanja o utjecaju kanabisa na zdravlje jer je zabranjen u većini zemalja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti