Može li kanabis pomoći u borbi protiv koronavirusa?

Pandemija koronavirusa natjerala je znanstvenike da razmišljaju i izvan tradicionalnih okvira ne bi li što brže pronašli učinkovit lijek ili cjepivo. Kanadski znanstvenici možda su na dobrom tragu.

Martina Čizmić | 11.05.2020. / 16:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici diljem svijeta užurbano rade na pronalasku lijeka ili cjepiva protiv COVID-19 što, ponekad, može rezultirati zanimljivim prijedlozima.

Dio znanstvenika fokusirao se na već poznate lijekove i spojeve koji su istraženi i primijenjeni u liječenju nekih drugih bolesti. No dio se fokusirao na lijekove koje bismo, u najmanju ruku, mogli nazvati netradicionalnima.

Nakon što su kineski liječnici objavili da su u liječenju COVID-19 koristili kako modernu i tradicionalnu medicinu, znanstvenici su počeli istraživati biljke koje baš i ne bismo na prvi pogled povezali s medicinom.

Prva je iznenadila francuska studija koja je otkrila da nikotin može pružiti određeni stupanj zaštite od zaraze koronavirusom, a sad je zanimljivo istraživanje stiglo i iz Kanade.

Slika nije dostupna Francuska studija otkrila: Nikotin možda štiti od koronavirusa

Kanadski istraživači fokusirali su se na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu stanica od koronavirusa. Studija koja još treba proći stručnu recenziju oslanja se na prethodne studije koje su otkrile povoljne učinke kanabisa na liječenje artritisa, raka, Chronove bolesti i brojnih drugih.

Znanstvenici su uvjereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na ulazak virusa u stanice pluća u kojima se potom množi i širi. Stoga su razvili posebnu verziju kanabisa koja bi, tvrde kanadski znanstvenici, trebala spriječiti ulazak koronavirusa u ljudsko tijelo.

Koliko je trenutačno poznato, koronavirus treba pomoćnika kako bi ušao u stanice u ljudskom tijelu. Prema posljednjoj objavljenoj studiji, taj je receptor enzim ACE2 koji se nalazi u ljudskim organima.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili: Muškarci su podložniji infekciji koronavirusom jer imaju više ključnog enzima ACE2 u krvi

Prema kanadskoj studiji, kanabiodioli bi promijenili razinu ACE2 u tijelu, što bi čovjeka učinilo manje "poželjnim" domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije. Zasad su iz više od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje vjeruju da mogu utjecati na razinu ACE2 u ljudskom tijelu.

No znanstvenici još moraju dokazati učinkovitost kanabidiola, a za to će biti potrebno još vremena. Vjeruju, međutim, da bi u budućnosti pripravci od kanabidiola mogli biti dodatak liječenju ili kao preventiva u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: DW

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti