Nikotin možda štiti od koronavirusa, pokazala su istraživanja u Francuskoj i u pripremi su preventivne i terapeutske studije na pacijentima koje će se provesti u pariškoj bolnici La Pitié-Salpêtrière.

Hipotezu o zaštitnom učinku nikotina podupire nizak postotak pušača među pacijentima hospitaliziranima zbog bolesti COVID-19 diljem svijeta, a dobila je i solidnu potvrdu u novoj francuskoj studiji na 350 pacijenata na bolničkom liječenju i još 150 njih s blažim simptomima.

Među njima je samo pet posto pušača, što je nerazmjerno manje nego što ih ima u ukupnoj populaciji, rekao je profesor interne medicine Zahir Amoura, koji je proveo istraživanje.

Hipoteza je da se nikotin veže na stanične receptore kojima se koristi i koronavirus i tako ga sprječava da ih preuzme, uđe u stanicu i počne se multiplicirati, kazao je profesor Jean-Pierre Changeux s Pasteurova instituta.

Taj svjetski poznati neurobiolog, specijalist za nikotinske receptore, jedan je od autora članka koji je objavljen u časopisu francuske akademije znanosti.

Čim dobije zeleno svjetlo, što se očekuje od ministra zdravstva Oliviera Vérana, nikotinski flasteri bit će primijenjeni u u različitim dozama u tri ispitivanja - kao preventiva medicinskim radnicima da se vidi štiti li ih, kao terapija hospitaliziranim pacijentima kako bi se ustanovili ublažava li simptome i konačno, bolesnicima s teškom kliničkom slikom na odjelu intenzivne njege, rekao je profesor Amoura.

Studija, međutim, ne treba poticati ljude da pohrle po cigarete, kazali su znanstvenici. Nikotin je i dalje štetan za pluća, srce i opće zdravlje.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju