Znanstvenici otkrili: Muškarci su podložniji infekciji koronavirusom jer imaju više ključnog enzima ACE2 u krvi

Nizozemska studija otkrila je kako koronavirus u stanice ulazi pomoću enzima ACE2, kojeg muškarci, prirodno, imaju više u krvi.

Martina Čizmić | 11.05.2020. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je pandemija koronavirusa zahvatila svijet, znanstvenici su primijetili zanimljivu pojavu. COVID-19 u većem broju slučajeva razvio se kod muškaraca nego kod žena. Statističko odstupanje koje su liječnici primijetili sad je potvrđeno i znanstvenom studijom. Muškarci su jednostavno podložniji infekciji koronavirusom.

Velika studija objavljena u European Heart Journal pokazala je kako krv muškaraca sadrži više razine ključnog enzima koji koronavirus koristi za inficiranje stanica, što ih čini podložnijima zarazi. Enzim ACE2 (angiotenzin-konvertirajući enzim 2) nalazi se u srcu, bubrezima i drugim organima, a znanstvenici su uvjereni kako upravo on igra važnu ulogu u razvoju bolesti COVID-19 i njezinu širenju na pluća.

Zanimljivo, studija je otkrila i kako lijekovi poput inhibitora ACE ne povećavaju razinu ACE2 u krvi te ne utječu na povećanje rizika od zaraze. To je dobra vijest za pacijente s dijabetesom, bolestima bubrega ili srca kojima se oni najčešće prepisuju.

Profesor kardiologije sa Sveučilišnog medicinskog centra iz Groningena Adriaan Voors istaknuo je kako su istraživanje započeli prije pandemije koronavirusa. No nakon što su neke druge studije ukazale na moguću povezanost ACE2 i ulaska koronavirusa u stanice, Voors i njegov tim fokusirali su se upravo na tu mogućnost. Kako pojašnjavaju znanstvenici, ACE2 je receptor na površini stanice koji se povezuje s koronavirusom i omogućuje mu ulazak u stanicu te njezinu infekciju.

Kad smo otkrili da je jedan od najjačih biomarkera, ACE2, mnogo viši kod muškaraca nego kod žena, shvatili smo da bi to možda moglo objasniti zašto muškarci češće od žena umiru od bolesti COVID-19, pojasnio je doktor Iziah Sama, koautor studije.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti