Jedan od osnivača Applea upozorava: "Moglo bi se dogoditi da softver ubije čovjeka"

Woz je dao zanimljiv pogled na razvoj umjetne inteligencije, ali i digitalnog svijeta općenito.

Martina Čizmić | 05.05.2023. / 08:47

Steve Wozniak (Foto: Afp)

 Jedan od suosnivača Applea, Steve Wozniak, poznat je po svojim osebujnim nastupima. Popularni Woz, nema dlake na jeziku, i često jasno i glasno kaže što misli o pojedinim proizvodima i tehnologijama koje se pojavljuju u svijetu.

Tako se u razgovoru za CNN dotaknuo trenutno veoma aktualne teme umjetne inteligencije, ali na pomalo sebi svojstven način. Naime, stavio je umjetnu inteligenciju u kontekst s - Teslinim automobilima.

Woz je istaknuo kako Teslina želja da učini njihove automobile autonomnima, odnosno da omogući korisnicima da kontrolu tijekom vožnje prepuste autmobilu, zapravo te iste automobile čini nevjerojatno nesigurnima za vožnju.

Ako želiš da studija umjetne inteligencije pođe po zlu i pokušava te ubiti kad god može, nabavi Teslu, rekao je Wozniak ranije ovog tjedna za CNN.

Umjetna inteligencija "Kum umjetne inteligencije" upozorava: Svijet bi mogao postati mjesto u kojem nitko neće moći znati što je istina, a što laž

Pojasnio je da postoje stvarni rizici ako prepustite Autopilotu ili umjetnoj inteligenciji da preuzme kontrolu nad upravljačem automobila.

S obzirom na to da je Woz još 2013. godine kupio Teslin Model S, kako je sam rekao, jer ga je Musk uvjerio da će automobil sam voziti diljem zemlje do kraja 2016., mogli bismo reći da ima pravo prigovarati.

Zapravo sam vjerovao u te stvari, a to nije ni blizu stvarnosti, rekao je Woz i dodao kako nije isključeno da bi se moglo dogoditi da softver ubije vozača.

To je jedan od razloga, kaže Woz, zbog kojih bi trebalo uvesti određene regulative, kako bismo bili sigurni da razvoj umjetne inteligencije ne krene u krivom smjeru. Podsjetio je kako strojevi sami po sebi nisu zli i negativni, već samo rade ono što im ljudi kažu. Iako regulativa neće spriječiti one koji žele učiniti zlo da to i naprave, ipak bi mogla postaviti određeni smjer u kojem bi se umjetna inteligencija trebala razvijati. 

Često se sjetim onih jednostavnijih vremena, prije svega ovog digitalnog, i pomislim kako bi one, koji su pokrenuli digitalnu revoluciju trebalo smaknuti ili barem natjerati da žive u tom digitalnom svijetu, rekao je kroz smijeh Woz. Kako je i on jedan od tih koji su sudjelovali u pokretanju digitalne revolucije, ne znamo je li mislio i na sebe. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti