Jesu li oni ozbiljni? Prototip letećeg automobila koji razvija američko zrakoplovstvo izgleda smiješno

Hexa pokreće 18 neovisnih rotora i prevozi jednog putnika, a ovisno o konfiguraciji, može čak i plutati na vodi zahvaljujući ugrađenim plutačama.

Martina Čizmić | 25.08.2020. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko zrakoplovstvo predstavilo je svoj prototip letećeg automobila, koji u najmanju ruku izgleda smiješno za nešto što podupire vojska.

Električno vozilo za vertikalno uzlijetanje i slijetanje (eVTOL) zove se Hexa, zbog oblika koji tvore motori iznad "pilotske" kabine, a svoj je testni let obavio prije nekoliko dana u Teksasu.

Tvrtka koja ga je osmislila i napravila, LIFT Aircraft, na njemu je radila od travnja kako bi "ubrzala komercijalno tržište za napredna zračna mobilna vozila". Kako ističu, Hexa pokreće 18 neovisnih rotora i prevozi jednog putnika, a ovisno o konfiguraciji, može čak i plutati na vodi zahvaljujući ugrađenim plutačama.

Za razliku od nekih drugih eVTOL-ova, koji za upravljanje zahtijevaju pilotsku dozvolu, Hexom se upravlja pomoću joysticka, a za ostatak se brine autopilot.

No prije nego što eVTOL-ovi zavladaju nebom iznad naših gradova, testirat će ih američka vojska. Točnije, zrakoplovstvo planira imati "flotu od 30 takvih vozila do 2030.".  

 

Izvor: U.S. Air Force

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti