John McAfee Privacy Phone - prvi smartphone koji je nemoguće hakirati

“Hardver je neizostavan dio sigurnosti. Softver je taj koji vodi ka nesigurnosti”, napisao je na svom Twitteru McAfee.

Martina Čizmić | 02.05.2017. / 11:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Moderna mobilna tehnologija, kolliko god bila korisna i dostupna, toliko je i ranjiva. Pametni telefoni koji nisu redovito ažurirani i zaštićeni lozinkama veoma su laka meta hakera. Zato je bivši američki predsjednik Obama bio “osuđen” na korištenje zastarjelog modela Blackberrya umjesto na najnoviji model pametnog telefona. Jer jednostavno nije bio dovoljno siguran.

No, čini se kako bi se stvari mogle promijeniti. John McAfee, tvorac jednog od najpoznatijih antivirusnih programa, najavio je novi model pametnog telefona koji, barem tako tvrdi, nije moguće hakirati.

Uređaj koji se trenutno zove “John McAfee Privacy Phone” imati će sve mogućnosti kao i drugi pametni telefoni na tržištu, ali uz dodatnu komponentu sigurnosti. Tako će korisnici moći fizički isključiti bateriju, antenu za Wi-Fi, kameru, Bluetooth pa čak i mikrofon posebnim prekidačem na poleđini uređaja.

Dodatna sigurnost znači i veću cijenu pa će za kupovinu ovog “John McAfee Privacy Phonea” biti potrebno izdvojiti 1100 dolara (oko 7500 kuna), što i nije tako mnogo u odnosu na druge pametne telefone koji se nalaze na tržištu, a ne nude ni približno toliko zaštite. Kako McAfee cilja na poduzetnike, poslovne ljude i one opsjednute sigurnošću, kupaca mu ne bi trebalo nedostajati.

“Hardver je neizostavan dio sigurnosti. Softver je taj koji vodi ka nesigurnosti”, napisao je na svom Twitteru McAfee i objavio fotografiju prototipa telefona koji bi se na tržištu trebao naći već ove godine.

“Ovo je prva verzija. Još nije u potpunosti siguran, ali korisniku daje ogromnu kontrolu nad privatnosti te je mnogo sigurniji od Blackphonea i drugih uređaja koji tvrde da su sigurni. Verzija dva biti će dostupna u ljeto 2018. i biti će zaštićena od hakiranja koliko god je to moguće”, rekao je McAfee u razgovoru za Newsweek.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti