Još jedna smrt u kineskom kampu za odvikavanje od interneta

Očajni roditelji vjerovali su kako će sinovu ovisnost o internetu izliječiti u posebnom kampu za odvikavanje, no samo dva dana nakon prijave u kamp dobili su šokantan poziv…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2017. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dio tinejdžera (i onih malo starijih) toliko je postao ovisan o videoigrama i internetu da očajnim roditeljima ne preostaje ništa drugo nego ih prijaviti u kampove za odvikavanje kako bi riješili taj problem i djecu odvojili od računala. Takvi kampovi u Kini su na jako lošem glasu jer se u njima često primjenjuju vojne metode, zbog čega je tijekom posljednjih godina nekoliko mladih izgubilo živote. Prije tri godine 19-godišnjakinja je poginula nakon što ju je instruktor podizao i s male visine bacao na glavu, a zbog sličnog "tretmana" koji je trajao čak dva sata jedna se 14-godišnja djevojčica onesvijestila i počela je povraćati krv, a iz kampa je izašla s ozljedama glave i vrata. Još 2009. godine jedan je 15-godišnjak preminuo samo dva dana nakon što se prijavio u centar za odvikavanje od interneta – njega su instruktori pretukli na smrt.

Nedavno je zabilježen još jedan sličan slučaju u kineskoj provinciji Anhui – roditelji su 18-godišnjeg sina prijavili u kamp jer mu nisu uspjeli sami pomoći i odviknuti ga od računala i interneta. U ovom centru kažu da pružaju "psihološko savjetovanje i fizički trening" kao metode za odvikavanje od ovisnosti o internetu te su roditelji bili uvjereni kako će mu boravak u centru pomoći u borbi protiv ovisnosti. No, samo dva dana nakon što su ga prijavili u centar, dobili su poziv iz bolnice te su bili šokirani kada su vidjeli sina prepunog ožiljaka, a prema riječima doktora imao je "više od 20 vanjskih i nekoliko unutarnjih ozljeda" – nažalost, od zadobivenih ozljeda mladić je ubrzo preminuo.

U tijeku je istraga, a taj centar za odvikavanje je (privremeno) zatvoren, dok su njegov direktor i četiri zaposlene osobe trenutno u pritvoru.
 

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti