Još jedna tvrtka želi ući u utrku za izradu prvog letećeg automobila - upoznajte JETcopter

U utrku za prvi leteći automobil ušla je nova tvrtka, s modelom čiji dizajn vuče korijene iz 1940-ih godina prošlog stoljeća.

Branimir Vorša | 24.09.2018. / 14:36

JETcopter (Foto: Profimedia) (Foto: Profimedia)

JETcopter je hibridna letjelica koja je naziv dobila po istoimenoj njemačkoj tvrtki za istraživanje i razvoj. Ideja za JETcopter dolazi od nizozemskog dizajnera Alexandera Weygersa i njegovog dizajna za letjelicu naziva Discopter, kojom je on htio privući interes američke vojske još u 30-im godinama proteklog stoljeća.

Weygersova ideja nije naišla na plodno tlo kod američke vojske izbijanjem Drugog svjetskog rata i otad pada u zaborav. Njegov dizajn izgledao je poput letećeg tanjura, a radilo se o letjelici koja može vertikalno polijetati i slijetati te je bila namjenjena za samo jednu osobu.

JETcopter (Foto: Profimedia) (Foto: Profimedia)

Motor JETcoptera podsjeća na Weygersov originalni dizajn, no ostatak letjelice više je nalik standardnom helikopteru, a njemačka tvrtka svoju letjelicu i uspoređuje s helikopterima, kad je riječ o sigurnosti, brzini i troškovima uporabe.

Pogon JETcoptera sastoji se od dvije zatvorene cetrifugalne zračne turbine, koje pogone da motora snage 400 konjskih snaga svaki. Turbine su promjera 2,2 metra i svaka rotira u suprotnom smjeru nasuprot drugoj te stvaraju potisak istovjetan helikopteru s promjerom rotora od desetak metara.

JETcopter (Foto: Profimedia) (Foto: Profimedia)

Plan je napraviti tijelo za JETcopter od karbonskih vlakana i s prostorom za prijevoz 6-8 osoba s maksimalnim doletom od 1000 kilometara i maksimalnom brzinom od 300 kilometara na sat.

Cijena JETcoptera predviđena je na otprilike 300.000 eura, a iz njemačke tvrtke kažu da bi mogli imati operabilan prototip unutar 24 mjeseca. Zasad su objavili samo fotografije dizajna verzije 2.0 te letjelice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti