JETcopter je hibridna letjelica koja je naziv dobila po istoimenoj njemačkoj tvrtki za istraživanje i razvoj. Ideja za JETcopter dolazi od nizozemskog dizajnera Alexandera Weygersa i njegovog dizajna za letjelicu naziva Discopter, kojom je on htio privući interes američke vojske još u 30-im godinama proteklog stoljeća.

Weygersova ideja nije naišla na plodno tlo kod američke vojske izbijanjem Drugog svjetskog rata i otad pada u zaborav. Njegov dizajn izgledao je poput letećeg tanjura, a radilo se o letjelici koja može vertikalno polijetati i slijetati te je bila namjenjena za samo jednu osobu.

JETcopter (Foto: Profimedia) (Foto: Profimedia)

Motor JETcoptera podsjeća na Weygersov originalni dizajn, no ostatak letjelice više je nalik standardnom helikopteru, a njemačka tvrtka svoju letjelicu i uspoređuje s helikopterima, kad je riječ o sigurnosti, brzini i troškovima uporabe.

Pogon JETcoptera sastoji se od dvije zatvorene cetrifugalne zračne turbine, koje pogone da motora snage 400 konjskih snaga svaki. Turbine su promjera 2,2 metra i svaka rotira u suprotnom smjeru nasuprot drugoj te stvaraju potisak istovjetan helikopteru s promjerom rotora od desetak metara.

JETcopter (Foto: Profimedia) (Foto: Profimedia)

Plan je napraviti tijelo za JETcopter od karbonskih vlakana i s prostorom za prijevoz 6-8 osoba s maksimalnim doletom od 1000 kilometara i maksimalnom brzinom od 300 kilometara na sat.

Cijena JETcoptera predviđena je na otprilike 300.000 eura, a iz njemačke tvrtke kažu da bi mogli imati operabilan prototip unutar 24 mjeseca. Zasad su objavili samo fotografije dizajna verzije 2.0 te letjelice.