Još pakleniji Hellfire: Tajna verzija američkog projektila korištena je u posljednjim napadima u Siriji

Posebna verzija Hellfirea, koja nikada nije potvrđena, umjesto eksploziva ima oštrice, pa su napadi njom iznimno precizni i ubojiti, ali kako nema eksplozije, reducirana je kolateralna šteta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2019. / 11:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već godinama nagađa se o američkom tajnom oružju namijenjenom specijalnim zadacima, posebnoj verziji projektila Hellfire (AGM-114R9X), koja je iznimno precizna i u kojoj je mogućnost ubijanja civila reducirana na minimum. Nikad potvrđena verzija tog projektila uopće ne sadrži eksploziv, već je modificirana i na nju su postavljene posebne oštrice koje se izbacuju, tj. otvaraju prije udara. Takav projektil omogućuje izvođenje preciznih napada u kojima se eliminiraju mete napada, no kako nema eksplozije, smanjuje se kolateralna šteta i civilne žrtve.

Slika nije dostupna Supervojnici: Američki vojnici budućnosti bit će kiborzi nadljudske snage koji će oružjem upravljati mislima

Posljednjih dana AGM-114R9X ponovno je u centru pažnje nakon što su Amerikanci tu verziju projektila koristili u dva napada u Siriji. Prvo je početkom mjeseca napadnut kombi u Atmehu, nakon čega je tijekom vikenda napadnuto još jedno vozilo u kojem su se nalazile osobe povezane s terorističkim organizacijama i IS-om. Fotografije i videozapisi koji su se pojavili na internetu pokazuju razmjere napada – ubijeni ljudi, uništeni automobil, ali bez tragova eksplozije

Službeno nije poznato koje se naoružanje koristilo pri napadu, no sve ukazuje na to da su Amerikanci zaista koristili Hellfire s ubojitim oštricama.

Kako prenose na stranici Sputnik News, Hellfire AGM-114R9X prvi put korišten je početkom 2017. u napadu na visokorangiranog člana Al-Qaide. Tada je uništen prednji dio automobila u kojem se on nalazio, a stručnjaci i vojni analitičari ostali su zbunjeni netipičnim načinom izvršavanja napada, odnosno činjenicom da je vozilo uništeno raketom bez eksploziva.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Upozorenje Jeffa Bezosa: Tehnološke kompanije trebaju surađivati s vojskom, inače je Amerika u nevolji!

Inače, proizvodnja verzije Hellfirea AG-114R počela je 2010. godine, a američka vojska potvrdila je razvoj četiri njezine podvarijante (R9B, R9E, R9G i R9H), no nikada nisu potvrdili postojanje verzije AGM-114R9X, koja se koristila u napadima prošlog tjedna.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti