Upozorenje Jeffa Bezosa: Tehnološke kompanije trebaju surađivati s vojskom, inače je Amerika u nevolji!

Ako Amerikanci žele da obrambene mogućnosti SAD-a budu što jače, ne bi se trebali protiviti suradnji velikih tehnoloških kompanija s vojskom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2019. / 15:30

Jeff Bezos (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedna od vrućih tema u SAD-u ove godine bila je suradnja velikih tehnoloških kompanija s vojskom i ministarstvom obrane. Veliki broj zaposlenika takvih kompanija ne želi da ih se dovodi u vezu s negativnom uporabom tehnologije, ponajprije u vojne svrhe ili primjerice za hvatanje imigranata na granici. Zbog pritiska zaposlenika tako su googleovci odustali od daljnjeg sudjelovanja u vojnom projektu Maven, u sklopu kojeg se umjetna inteligencija ovog internetskog diva koristila za pronalaženje objekata na kartama koje su snimali dronovi.

Pentagon (AFP) Zaposlenici Googlea daju otkaze zbog suradnje s Pentagonom

No kako zaposlenici Googlea nisu htjeli biti dio nikakva vojnog projekta, pa čak i ako se ne odnosi direktno na vojnu primjenu, šefovi kompanije odlučili su da neće produžiti ugovor s vojskom.

Na nedavnoj konferenciji Reagan National Defense Forum o odnosu velikih tehnoloških kompanija i ministarstva obrane i vojske govorio je šef Amazona Jeff Bezos. Ona kaže da je riječ o važnom problemu te zagovara suradnju i ne podilaženju mišljenja zaposlenika: Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, ali posao je starijeg vodstva da kaže ne. Oni bi zaposlenicima trebali objasniti da razumiju njihovu stranu te da se neće slagati oko svega, no da je suradnja s Pentagonom iznimno važna.

Kako reći ne zaposlenicima i njihovim zahtjevima vezanima za prekid suradnje s državnim agencijama, Bezos dobro zna jer je Amazon već odbio zahtjeve svojih zaposlenika koji su od kompanije tražili prekid suradnje s američkom imigracijskom i carinskom službom.

Pentagon (Foto: AFP) Zaposlenici bijesni nakon što su otkrivene Googleove veze s Pentagonom

Velike tehnološke kompanije ne smiju okrenuti leđa ministarstvu obrane jer ako do toga dođe, ova je zemlja u nevolji, smatra Bezos.

Na tu suradnju Bezos ne gleda kao na negativno korištenje tehnologije, već kao jedan od načina na koji se može pomoći vojsci te dodatno osnažiti obrambene mogućnosti SAD-a. Pri tome će, naravno, Amazon i druge kompanije i zaraditi veliki novac.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti