Jupiter skinuo Saturn s trona: Najveći planet Sunčeva sustava odsad je "naj" i u ovoj kategoriji

Astonomi su potiho objavili podatke o povećanju fonda prirodnih satelita u orbiti oko Jupitera.

Branimir Vorša | 02.02.2023. / 17:30

Planet Jupiter
Planet Jupiter (Foto: Afp)

Jupiter je najveći planet u Sunčevu sustavu, ima jedinstvenu crvenu mrlju, a ima čak i elegantne prstenove. No taj plinoviti div odsad je bogatiji i za još jedan superlativ - ima najviše prirodnih satelita u Sunčevu sustavu. Titula je to koju je preoteo susjednom Saturnu.

Astronom Scott Sheppard iz Instituta za znanost Carnegie u Washington DC-ju izvijestio je o promatranjima sustava u posljednje dvije godine koja otkrivaju da Jupiter ima još 12 malih mjeseca u svojoj orbiti, čime se ukupan broj prirodnih satelita u njegovoj orbiti penje na nevjerojatna 92.

Centar za male planete Međunarodne astronomske unije tiho je objavljivao orbite novih, neimenovanih mjeseci posljednjih tjedana, dajući njihovu postojanju i službeni pečat potvrde.

Saturn, koji smo spomenuli sad već kao bivšeg vlasnika titule planeta s najviše prirodnih satelita u Sunčevu sustavu, pao je tako na drugo mjesto s 83 poznata mjeseca u svojoj orbiti.

Svi novootkriveni Jupiterovi mjeseci vjerojatno su premali da bi im se dalo ime i potrebno im je više od 340 dana da obiđu tog plinovitog diva.

Vrlo je moguće da je Jupiterov ukupni broj prirodnih satelita čak i veći. Njegov odsjaj može posebno otežati uočavanje takvih malih objekata, što onda ne isključuje otkrivanje novog niza sićušnih prirodnih satelita, koji samo čekaju da ih se otkrije.

Izvor: Sky and Telescope

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti