Kad je za vatrogasce preopasno, u pomoć priskače robot vatrogasac

Robot vatrogasac bio bi aktiviran u slučajevima kad je gašenje požara preopasno za ljude.

Martina Čizmić | 26.02.2018. / 18:43

Robot vatrogasac (Foto: Istituto Italiano di Tecnologia/Profimedia) (Foto: Istituto Italiano di Tecnologia/Profimedia)

Mogu li roboti biti dobri vatrogasci? U Italiji vjeruju da mogu. Naime, Istituto Italiano di Tecnologia osmislio je robota vatrogasca koji može ugasiti vatru pomoću vatrogasnog aparata, ali i ukloniti urušene dijelove u zapaljenoj građevini.

Robot koji je dobio ime "Walk-Man" cijelo se vrijeme nalazi pod kontrolom operatora, koji njime upravlja putem posebnog odijela opremljenog sa senzorima. Na glavi mu je postavljen i 3D laserski skener te mikrofoni i videokamera koji šalju sliku i zvuk operatoru.

Kako bi se ovo čudo tehnologije pokrenulo i uputilo u borbu s vatrom, brinu se 32 motora i kontrolna ploča te cijeli niz senzora koji se brinu da robot ostane uspravan. Visok je 185 centimetara i teži 102 kilograma. Napravljen je od magnezijevih slitina i kompozitnih materijala, što ga čini laganim i izdržljivim.

Robot vatrogasac (Foto: Istituto Italiano di Tecnologia/Profimedia) (Foto: Istituto Italiano di Tecnologia/Profimedia)

Za autonomnost se brine baterija koja je dovoljno snažna da ga napaja do dva sata.

Kako pojašnjavaju Talijani, glavna mu je namjena da uđe u zgradu, pronađe požar i ugasi ga. Sve testove dosad uspješno je prošao, a pravi test bit će mu borba s požarom na terenu.

Tijekom finalne faze procjene robot je uspješno ugasio požar nastalo curenjem plina u tvornici oštećenoj u potresu, odnosno riješio je situaciju koja je opasna za ljude, pojasnio je glasnogovornik Istituto Italiano di Tecnologia.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti