Kakav debakl: Nitko ne želi kupiti smartphone osnivača Androida

U prvih mjesec dana putem mobilnog operatera Sprint prodano je samo oko 5 tisuća komada pametnog telefona Essential

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2017. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko je teško uspjeti na tržištu pametnih telefona, prije nekoliko godina saznali su u Amazonu u kojem su očekivali velike stvari s Fire Phoneom, no njihov telefon nije donio nikakve novitete na tržište i bio je preskup, tj. cijena mu je bila slična kao i drugim vrhunskim modelima na tržištu te je na kraju Amazonu donio stotine milijuna dolara minusa jer se pokazalo kako će korisnici radije dati novac za provjerene modele poput Samsungovih ili Appleovih smartphonea, nego za Bezosov uređaj. Tržištem top-modela trenutno u potpunosti vladaju ove dvije kompanije, a sve je popularniji i Huawei čiji se telefoni također mogu pohvaliti odličnim hardverom, ali i nižom cijenom u odnosu na lidere na tržištu.

Sličnu stvar kao i Amazon pokušao je napraviti osnivač Androida Andy Rubin koji je nedavno predstavio Essential Phone, telefon čije opcije, barem na papiru izgledaju odlično – 5,7-inčni ekran (bez rubova) rezolucije 2560 x 1312 piksela, Snapdragon 835, 4 GB RAM-a, 128 GB memorije i priključak USB Type-C, dakle sve što se od top-modela u 2017. godini očekuje. Najveći problem, kao i u slučaju Amazona, jest cijena od 700 dolara te su neki novinari i prije početka njegove prodaje bili skeptični prema uspjehu Essentiel Phonea, pogotovo jer je riječ o kompaniji o kojoj javnost ne zna previše.

Prvi izvještaji o prodaji ovog uređaja ukazuju na veliki Rubinom debakl jer je tijekom prvog mjeseca od dolaska na tržište prodano samo 5 tisuća Essential telefona putem mobilnog operatera Sprint, jedinog operatera koji ima ovaj telefon u svojoj ponudi. Iako se brojke odnose samo na telefone prodane preko Sprinta, a ne i na prodaju otključanih uređaja, većina analitičara i novinara slaže se kako i ta brojka nije puno veća.

Inače, vrijednost Essentiala procijenjena je na više od milijardu dolara te na Tech Spotu kažu kako kompanija ima resurse kojima bi mogla preokrenuti situaciju na mobilnom tržištu, ali i napasti druga tržišta jer navodno već pripremaju pametnog asistenta i pametne naočale. Ipak, početak ne ohrabruje i jasno je kako će za uspjeh na tržištu trebati napraviti neke/velike promjene.

Izvor: BGR


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti