Kakav užas: Muškarca pčela ubola izravno u oko, a nakon uboda je ostao nazubljeni žalac

Jedan Amerikanac za dlaku je izbjegao ozbiljno oštećenje oka nakon što su mu oftalmolozi uspješno uklonili zaostali pčelinji žalac u šarenici, nakon posve nevjerojatnog uboda.

Branimir Vorša | 02.07.2024. / 14:44

Pčelinji žalac izvađen iz oka
Pčelinji žalac izvađen iz oka (Foto: Shoshany et al., NEJM, 2024)

55-godišnji Amerikanac doživio je nevjerojatnu nesreću da ga je pčela ubola izravno u oko, što je dokumentirala bolnica Wills Eye u Philadelphiji.

Isprva je muškarac potražio pomoć u lokalnoj hitnoj službi. Unatoč naporima bolničkog osoblja, dio bodljikavog žalca ostao je zariven u njegovu desnu šarenicu. Stanje mu se pogoršalo tijekom dva dana, uz pogoršanje vida i sve veću bol. Žile u njegovoj šarenici počele su krvariti, a on se borio da vidi svojim ozlijeđenim okom, uspijevajući prebrojati prste samo kad mu je drugo oko bilo zatvoreno.

Oftamolozi uspješno izvadili zaostali žalac

Tražeći dodatnu pomoć, muškarac je posjetio oftalmološku kliniku. Stručnjaci su nanijeli fluorescentnu boju na rožnicu i upotrijebili specijalizirani mikroskop za identifikaciju sićušnog objekta smještenog između šarenice i bjeloočnice. Tanka sluznica koja prekriva bjeloočnicu bila je upaljena, a rožnica natečena.

Oftalmolozi su draguljarskim pincetama uklonili zaostali žalac iz njegova oka, nakon čega su mu propisane antibakterijske i steroidne kapi za oči. Nevjerojatno, njegov vid se poboljšao na gotovo normalan vid od pet mjeseci.

Ubodi pčele u oku zahtijevaju upućivanje oftalmologu zbog teške upale koja može nastati kao posljedica ozljede, kao i zbog mogućnosti zadržavanja žalca u oku, upozorile su oftalmologinje Wills Eye bolnice Talia Shoshany i Zeba Syed.

Iznimno rijedak, ali vrlo neugodan incident

Ubodi pčela i osa u oko iznimno su rijetki, s nekoliko slučajeva dosad dokumentiranih u medicinskoj literaturi. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, takvi ubodi mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja oka ako se ne liječe odmah. Bodljikavi žalci mogu prodrijeti u tkivo oka, ispuštajući otrov koji pokreće imunološku reakciju i potencijalno izlažu stražnji dio oka toksinima.

U nekim slučajevima, ako se pčela otrgne od žalca, i dijelovi njezinog trbuha mogu ostati u oku. Iako uklanjanje žalca može ublažiti imunološki odgovor i poboljšati simptome, to nije uvijek preporučljivo. Oko 90 posto otrova ubrizgava se unutar prvih 30 sekundi, a uklanjanje žalca može prouzročiti daljnju štetu. Neki oftalmolozi preporučuju ostavljanje žalca na mjestu ako uklanjanje predstavlja značajan rizik.

Povijesno gledano, bilo je slučajeva u kojima su žalci ostali u oku bez utjecaja na vid. Na primjer, studija slučaja iz 1970-ih izvijestila je o pacijentu sa žalcem u rožnici punih 28 godina bez ikakvog oštećenja vida.

Spomenuti nedavni slučaj, na sreću, završio je uspješnim uklanjanjem žalca i minimalnim trajnim oštećenjem. Studija tog slučaja objavljena je u časopisu The New England Journal of Medicine.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti