Kako prepoznati "deepfake video"? Ovaj brand predstavio je zanimljivo AI rješenje tog problema

S obzirom na to da je ljudima sve teže prepoznati lažni video ili poziv, jedan je mobilni brand odlučio dati svoj obol borbi protiv takvih prijevara.

Martina Čizmić | 27.06.2024. / 13:18

Upozorenje na deepfake sadržaj, ilustrcija
Upozorenje na deepfake sadržaj, ilustrcija (Foto: Getty Images)

Problem deepfake videa sve je veći. Nikad nije bilo lakše napraviti lažni video i plasirati ga na internet, a s dolaskom umjetne inteligencije pojavili su se i deepfake pozivi. 

S obzirom na to da je ljudima sve teže prepoznati lažni video ili poziv, jedan je mobilni brand odlučio dati svoj obol borbi protiv takvih prijevara. 

Honor je tako predstavio svoju novu inovaciju, temeljenu na umjetnoj inteligenciji, a usmjerenu upravo na prepoznavanje deepfake videa i upozoravanje korisnika da se radi o takvoj prijevari. 

Na sajmu MWC u Šangaju predstavili su AI detekciju lažnih videa koja provjerava autentičnost lica korisnika tijekom samog video poziva. Kako ističu, tako nudi izvrsnu obranu od deepfake prijavare, istovremeno osiguravajući povjerenje i privatnost korisnika. 

Dodatno, AI detekcija lažnih videa obučena je kroz veliki skup podataka videozapisa i slika povezanih s online prijevarama, omogućujući AI-u identifikaciju, pregled i usporedbu unutar tri sekunde. Ako se sintetički ili izmijenjeni sadržaj otkrije putem ove značajke, korisniku se odmah izdaje upozorenje o riziku, odvraćajući ih od daljnjeg angažmana s potencijalnim prijevarama radi njihove sigurnosti.

Upozorenje na deepfake videopoziv (Foto: Honor/Screenshot)

Osim toga, Honor je predstavio i AI zaštitu očiju od defokusiranja. Uočavajući globalni porast slučajeva kratkovidnosti uzrokovane dugotrajnom upotrebom zaslona, ova tehnologija koristi AI za simulaciju defokusirajućih naočala na zaslonu pametnog uređaja.

Nošenje defokusirajućih naočala dokazano je korisno za zdravlje očiju jer namjerno induciraju kontrolirani defokus u perifernom vidnom polju korisnika kako bi se očuvala jasna centralna vizija. Ovaj učinak stvara promijenjenu vizualnu percepciju koja usporava proces produljenja oka, što dovodi do kratkovidnosti. Prebacivanje zaštite očiju od prevencije do tehnologije koja može olakšati korisnicima, Honor-ova AI zaštita očiju od defokusiranja pokazala je smanjenje prolazne miopije korisnika za prosječno 13 stupnjeva nakon čitanja 25 minuta, pri čemu su neki korisnici doživjeli maksimalno smanjenje od 75 stupnjeva.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti