Kako podatke, znanja i resurse pretvoriti u tehnologiju za zaštitu Jadrana

InnovaMare predstavlja ključnu inicijativu koja spaja akademsku zajednicu i gospodarstvo s ciljem razvoja inovativnih tehnoloških rješenja za kontrolu onečišćenja u Jadranskome moru.

Martina Čizmić | 15.05.2023. / 08:12

Konferencija InnovaMare u Šibeniku (Foto: HGK)

Tehnologija je ključ očuvanja i zaštite Jadranskog mora. No inovacije ne nastaju u izolaciji, već suradnjom i povezivanjem, a potrebni su i značajni resursi kako bi se ostvarili konkretni pomaci. Želimo pretvoriti podatke, znanja i resurse u tehnologiju kojom ćemo transformirati sektor plavog gospodarstva, pri čemu je posebno ključno povezivanje znanosti i gospodarstva, poručio je potpredsjednik HGK-a za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš sa završne konferencije strateškog Interreg projekta InnovaMare.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskome moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

Kako su priopćili iz HGK-a, prodekan za poslovanje na Veleučilištu u Šibeniku Frane Urem istaknuo je kako projekt InnovaMare predstavlja ključnu inicijativu koja spaja akademsku zajednicu i gospodarstvo s ciljem razvoja inovativnih tehnoloških rješenja za kontrolu onečišćenja u Jadranskome moru.

Kroz ovaj projekt zajedno radimo na uspostavi modela inovacijskog ekosustava koji će potaknuti suradnju i razmjenu znanja između poduzeća, istraživačkih institucija i obrazovnih ustanova. Naš fokus je na očuvanju biološke raznolikosti i održivosti Jadranskog mora te stvaranju boljih uvjeta za budući razvoj plave ekonomije. InnovaMare je prilika da zajedno stvorimo pozitivne promjene i ostvarimo dugoročne koristi za našu zajednicu i okoliš, rekao je Urem.

Voditelj projekta InnovaMare, Mateo Ivanac iz HGK-a, predstavio je ključne rezultate projekta: novoosnovani Digitalni inovacijski hub u Šibeniku, koji će pružiti adekvatnu infrastrukturu, opremu i ljudske resurse za razvoj novih tehnologija za zaštitu Jadrana, i Living lab, laboratorij za testiranje inovativnih tehnologija u prirodnom okruženju, zbog čega je Šibenik i odabran kao lokacija koja na maloj udaljenosti omogućava različite uvjete testiranja (more, jezero, rijeka).

Osnivači DIH-a InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru, a njime će upravljati Ivanac.

Konferencija InnovaMare u Šibeniku (Foto: HGK)

Projekt Innovamare iznimna je inicijativa i čast nam je biti dio nje. Kao jedan od osnivača DIH-a InnnovaMare, veseli nas sljedeća faza primjene koja će se realizirati kroz ovu organizaciju. Projekt je obećanje bolje budućnosti, koji će imati značajan utjecaj na transformaciju našeg gospodarstva i društva. Pomoći će nam kreirati nove prilike za plavo gospodarstvo, temeljene na inovacijama i suradnji, istaknula je zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac.

Hrvatska i Italija imaju direktnu poveznicu i prirodno su naslonjene jedna na drugu zahvaljujući Jadranu, koji nam, kada je u pitanju plava ekonomija, nudi velik potencijal. EU fondovi ovdje su dodatna poluga koja pruža vrlo dobre mogućnosti financiranja projekata, a jedan od takvih je InnovaMare, o kojem je danas bilo riječi na konferenciji u Šibeniku. Radi se o vrijednoj suradnji hrvatskih i talijanskih partnera koju je Europska unija sufinancirala s 4,7 milijuna eura. Ovakvi projekti doprinose plavom rastu čitavog europskog gospodarstva i veseli činjenica da Hrvatska i Italija zajednički rade velike stvari, posebno kad je u pitanju očuvanje ekosustava našeg Jadrana, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić.

Program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2021.-2027. zauzeo je jasan stav u vezi s plavim gospodarstvom kao vitalnim resursom za Italiju i Hrvatsku, istovremeno uzimajući u obzir izazove prekomjernog ribolova, zagađenja i klimatskih promjena. Naš program definira plavo gospodarstvo kao korištenje morskih resursa zajedničkog Jadranskog mora na održiv način u svrhu poticanja gospodarskog rasta, poboljšanja životnih uvjeta stanovnika, unaprjeđenja mogućnosti za zapošljavanje te održavanja zdravih morskih ekosustava, dodao je predstavnik Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija - Hrvatska Hrvoje Grancarić.

Kako ističu iz HGK-a, uoči ove završne konferencije održana je i InnovaMare Akademija, u sklopu koje su studenti iz svih dijelova Hrvatske učili o digitalnoj i zelenoj transformaciji te uporabi tehnologije za zaštitu morskih resursa i plavog gospodarstva. Akademija je bila interdisciplinarna, uključujući područja kao što su biologija mora, oceanografija, zaštita okoliša, gospodarstvo i održivi razvoj, a polaznicima su svečano uručene potvrde o sudjelovanju u sklopu konferencije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti