Kako se fizičari zabavljaju za Božić? Naprave najmanju vinilnu ploču ikad i na nju snime božićnu pjesmu - u stereu

Danski fizičari su ovaj Božić odlučili obilježiti zabavnim projektom u kojem su izradili najmanju vinilnu ploču na svijetu, na nju snimili prih 25 sekundi jedne božićne pjesme te kao šlag na torti još sve izveli tako da reprodukcija zvuka bude u stereu.

Branimir Vorša | 25.12.2022. / 09:19

Izrada najmanje vinilne ploče na svijetu
Izrada najmanje vinilne ploče na svijetu (Foto: CNG NanoClips/Youtube)

Božićno veselje i zabavan projekt za fizičare s Tehničkog sveučilišta u Danskoj (DTU) bilo je korištenje 3D nanolitografskog alata pod nazivom Nanofrazor, za izradu najmanje ikad vinilne ploče. Na taj su način snimili prvih 25 sekundi pjesme "Rocking Around the Christmas Tree", i to u punom stereo zvuku.

Bavim se litografijom 30 godina, i iako imamo ovaj stroj neko vrijeme, još uvijek mi se čini kao da je rijeeč o znanstvenoj fantastici. Da biste dobili ideju o razmjerima na kojima radimo , mogli bismo ovime napisati svoje potpise na crvena krvna zrnca. Najradikalnija stvar je što možemo stvoriti 3D krajolike slobodnog oblika u toj ludoj rezoluciji, rekao je Peter Bøggild, fizičar na DTU-u.

Godine 2015. ista grupa fizičara s DTU-a napravila je mikroskopsku sliku Mona Lise u boji, oko 10.000 puta manju od originalne slike čuvenog Leonarda da Vincija.

Fizičari s DTU-a nabavili su Nanofrazor kako bi brzo i relativno jeftino izrezbarili precizno detaljne 3D nanostrukture. Božićna ploča, u tom smislu, bio je jednostavno zabavan blagdanski projekt za postdoktoranda Nolana Lassalinea.

Umjesto dodavanja materijala na površinu, Nanofrazor precizno uklanja materijal, kako bi oblikovao površinu u željeni uzorak ili oblik.

Nanofrazor je stavljen da radi kao tokarski stroj za rezanje ploča, odnosno pretvara audio signal u spiralni utor na površini medija. U ovom slučaju, medij je drugačiji polimer od vinila. Čak smo kodirali glazbu u stereu, gdje su bočna vijuganja su lijevi kanal, dok dubinska modulacija sadrži desni kanal. Možda je ipak previše nepraktično i skupo da postane hit zapis, jer za čitanje utora potreban vam je prilično skup mikroskop atomske sile ili Nanofrazor, ali definitivno je izvedivo, pojasnio je Bøggild, koji je također amaterski glazbenik i entuzijast za vinilne ploče.

Prvotni cilj jest koristiti Nanofrazor za razvoj novih vrsta magnetskih senzora sposobnih za otkrivanje struje u živim mozgovima. Lassaline planira stvoriti "kvantne mjehuriće od sapunice" u grafenu u nadi da će otkriti nove načine preciznog manipuliranja elektronima u tom i drugim atomski tankim materijalima.

Izvor: Ars Technica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti