Kako se ne bi zarazili koronavirusom, kineski zaposlenici Tesle zatvoreni su u vojnom kampu

Nakon karantene u kampu, radnici dolaze u tvornički kampus u kojem su odvojeni od obitelji i ograničeno im je kretanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.05.2022. / 15:43

Lockdown (Foto: Getty Images)

Dok se dobar dio svijeta odlučio na suživot s novim koronavirusom te su sve ili većina mjera ukinute, a životi se polako vraćaju na staro, u Kini je potpuno drukčija situacija. Zbog njihova zero-covid pristupa brojni su gradovi već neko vrijeme u lockdownu pa su ljudi zatvoreni u svojim kućama, a svoja su vrata na kraće ili duže vrijeme zatvorile i neke tvornice.

Slika nije dostupna Kako bi nastavili s proizvodnjom tijekom lockdowna, kineski radnici u tvornicama moraju provoditi 24 sata dnevno

Svoju tvornicu u Šangaju prije dva mjeseca morala je zatvoriti i Tesla, no američka tvrtka, u dogovoru s kineskim vlastima, pronašla je rješenje s kojim je uspjela nastaviti proizvodnju. To se rješenje ne čini baš popularnim i uključuje obavezne karantene i život u potpunoj izolaciji od svijeta.

Prema informacijama koje su objavljene u američkim medijima, radnici smješteni u tvornici rade smjene od 12 sati šest dana tjedno, a ostatak “slobodnog” vremena također moraju provesti u tvornici ili unutar zatvorenog kampa u kojem nemaju dodira s vanjskim svijetom te su odvojeni od prijatelja i obitelji, a u kojem su postavljeni mobilni WC-i i mjesta za tuširanje itd. no dio njih mora spavati na podu tvornice.

Prije nego uopće dođu do tvornicu, zaposlenici moraju provesti 2 do 3 dana u karanteni, kako to nalažu pravila u Kini, a izolaciju provode u napuštenim tvornicama, ali i u vojnom kampu. S takvim pristupom cjelodnevnog rada u dvije smjene, Tesla želi nadoknaditi proizvodnju i ostvariti planove koje nisu uspjeli zbog koronavirusa, odnosno lockdowna.

Slika nije dostupna Zbog lockdowna u Kini Apple bi mogao kasniti s razvojem novog iPhonea

Na novinarski upit o situaciji u tvornici, iz kineskog odjela Tesle poručili su kako više neće objavljivati nikakve novosti o statusu tvornice. Iako su s takvim načinom rada uspjeli povećati proizvodnju, nije teško pretpostaviti koliko cijela situacija teško pada radnicima kojima je zabranjeno kretanje izvan tvorničkog kampusa, odvojeni su od obitelji te ih se konstantno testira na COVID-19.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti