Kako smanjiti emisije ugljikova dioksida? Različiti su pogledi na ovaj problem

Fosilna goriva danas su zaslužna za oko 75 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova.

Hina | 01.12.2023. / 12:43

Klimatske promjene
Klimatske promjene (Foto: Getty Images)

Različiti pogledi na metode kojima bi svijet trebao smanjiti emisije ugljikova dioksida već su vidljivi na samom početku klimatskog skupa COP u Dubaiju na kojem je glavni tajnik UN-a pozvao na napuštanje fosilnih goriva dok predstavnik predsjedavajućih Emirata smatra smatra da je odgovor u 'hvatanju ugljika'.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u Dubaiju na 28. izdanju klimatskog skupa COP pozvao je na budućnost bez fosilnih goriva, upozorivši da ne postoji drugi način da se smanji globalno zagrijavanje.

Onečišćenje zraka, ilustracija Europljani dišu na škrge: Veliko istraživanje zazvonilo zvono na uzbunu u cijeloj Europi

Ne možemo spasiti planet koji gori vatrogasnim crijevom od fosilnih goriva, rekao je Guterres u govoru na samitu COP28 u Dubaiju.

Dan ranije aktualni predsjedavajući COP-a Sultan al-Džaber pozvao je na prihvaćanje fosilnih goriva u budućnosti. UAE, zemlja koja je svoje bogatstvo izgradila na nafti, pa i grad u kojem se klimatski skup održava, u svojim projekcijama planira proširenje proizvodnje fosilnih goriva.

Al-Džaber, istovremeno i predsjednik emiratske državne naftne kompanije i tvrtke za obnovljive izvore energije, brani svoju poziciju koju mnogi smatraju licemjernom, tvrdeći da UAE puno ulaže i u obnovljive izvore energije te je prva arapska zemlja koja je potpisala Pariški sporazum. Al-Džaber tvrdi i da on kao 'naftaš' ima veću sposobnost utjecaja na naftne tvrtke.

I dok Guterres poziva na potpuno napuštanje fosilnih goriva, predsjedavajući COP-om smatra kako svijet mora zadržati te energente, ali „postati ozbiljan” oko tehnologije hvatanja ugljikovog dioksida. Aktivisti tvrde kako je pozivanje na tu metodu način da bi naftne kompanije zadržale status quo te da je „bajka” kako se njome mogu smanjiti emisije.

Fosilna goriva danas su zaslužna za oko 75 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova.

Cilj tehnologije hvatanja ugljika je da se pri izgaranju fosilnih goriva sprječava izlazak CO2 u atmosferu, a većina trenutnih metoda uključuje da se taj spoj sprema pod zemlju, piše sveučilište MIT.

To američko sveučilište dodaje kako se trenutno hvata oko 45 milijuna tona ugljikovog dioksida, što odgovara emisijama oko 10 milijuna automobila.

Financial Times piše kako tehnologija hvatanja tog spoja postoji već desetljećima, no da je trenutno diljem svijeta aktivan samo 41 takav projekt.

Onečišćenje zraka, ilustracija Znanstvenik upozorava: Ove ćemo godine dosegnuti novi maksimum

Ideju da ona može biti rješenje za smanjenje emisija umjesto napuštanja fosilnih goriva kritizirala je i Međunarodna agencija za energetiku (IEA), odbacivši pretjerana očekivanja i oslanjanje na tu tehnologiju.

Prošle godine u hvatanje ugljika je investirano rekordnih tri milijardi dolara, tvrdi IEA, no aktualni planovi su „nedovoljni” kako bi se ostvarile trenutna obećanja država o nultim emisijama.

Projekcija je da će se do 2030. hvatati 115 milijuna tona CO2, a za nulte emisije do kraja desetljeća potrebno je stići do milijarde tona, upozorava IEA.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti