Kako Zemlja zvuči u svemiru? Pa, zvoni poput zvona

Hamilton i njegovi kolege pak tvrde da tonovi nastaju kad veliki valovi tlaka putuju oko Zemlje. Svaki val odgovara jednoj od rezonantnih frekvencija.

Martina Čizmić | 10.07.2020. / 15:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici sa Sveučiliša na Havajima udružili su snage s kolegama diljem svijeta i krenuli istraživati Zemljinu atmosferu. No, ono što su otkrili nemalo ih je iznenadilo.

Kako su objavili u novoj studiji, Zemljina cijela atmosfera vibrira, baš kao što to radi zvono. Osim toga, uz niske, mogu se čuti i visoki tonovi, baš kao i kod klasičnog zvona. No to ne znači da Zemlja baš "svira".

O čemu se zapravo radi? Atmosfersku rezonanciju prvi je predložio francuski fizičar Pierre-Simon Laplace početkom 19. stoljeća. Njegova dinamička teorija ocenaskih mjena omogućila je znanstvenicima da predvide deformaciju Zemljine atmosfere.

Ovo napokon rješava dugotrajnu raspravu u atmosferskoj znanosti, ali i otvara nova područja za istraživanje kako procesakoji potiču nastanak valova, tako i procesa koji ih zaustavljaju, istaknuo je jedan od autora studije, Kevin Hamilton sa Sveučilišta Havaji.

Hamilton i njegovi kolege pak tvrde da tonovi nastaju kad veliki valovi tlaka putuju oko Zemlje. Svaki val odgovara jednoj od rezonantnih frekvencija.

Zaključci njihove studije temelje se na analizi koja obuhvaća podatke tijekom 38 godina, a koji pokazuju da deseci odvojenih valova kruže kruže oko Zemlje i stvaraju uzorak poput šahovske ploče. Studija se fokusirala na valove u razmacima od dva i 33 sata koji putuju horizontalno kroz atmosferu velikim brzinama.

Ono što smo vidjeli podudara se s onime što je predviđeno u teoriji. Uzbudljivo je vidjeti da je Laplaceova vizija napokon potvrđena nakon dva stoljeća, istaknuo je Takatoshi Sakazaki sa Sveučilišta Kyoto.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti