Kakva bizarnost: Evo zbog čega je 'pao' zloglasni haker!

Haker genijalac bio je poznat po tome što je uspio probiti neke sustave koje su mnogi smatrali neprobojnima, a jedan od razloga njegovog pada vjerojatno je bila slaba lozinka – ime njegove mačke

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2014. / 10:04

Kakva bizarnost: Evo zbog čega je 'pao' zloglasni haker!

Član Anonymousa Jeremy Hammond za neke je 'moderni Robin Hood' i jedan od simbola aktivizma i borbe protiv američke vlade, no za FBI on je samo još jedan 'zloglasni haker' koji je nanio milijunsku štetu velikim kompanijama te je uzrokovao financijski kaos ljudima kojima je ukrao podatke o bankovnim karticama. Zanimljivo je što je on sve podatke kojih se dokopao nije iskoristio za vlastito bogaćenje, već ih je javno objavio i pozvao sve ljude da novac s tih kartica doniraju u humanitarne svrhe. Na prošlogodišnjem suđenju on je proglašen krivim za hakiranje, krađu i objavu tajnih dokumenata i bankovnih kartica, a u medijima je tada objavljeno kako je 'pao' kao žrtva jednog od najpoznatijih članova Anonymousa Sabua koji je postao doušnik FBI-a te je nagovarao Hammonda i druge hakere na napade na brojne kompanije i tako skupljao dokaze protiv njih.

No, čini se da Hammond nije pao samo zbog cinkanja Sabua, već vjerojatno i sam snosi veliki dio krivice. Naime, Hammonda mnogi smatraju hakerskim genijem koji je uspio provaliti u neke sustave koji su se smatrali neprobojnima te bi pomislili da je takav haker uvijek na oprezu i koristi duge i komplicirane lozinke kako bi se zaštitio. No, kako je priznao novinarima ABC Newsa, koristio je prilično slabu lozinku koju i nije previše teško probiti – Chewy 123, pri čemu je Chewy ime njegove mačke. Iako još nije siguran kako je FBI uspio probiti u njegov program i skupiti dokaze protiv njega zbog kojih je na kraju i osuđen na deset godina zatvora, on sumnja da je razlog za to upravo loša lozinka. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti