Kibernetički kriminalci putem YouTubea mame korisnike na rudarenje bitcoina, no zapravo šire vrlo opasan malware

Budite oprezni s pregledom video sadržaja na YouTubeu koji vas pokušava navesti na to da počnete rudariti kriptovalute. Vrlo je izgledno da se iza toga krije kibernetički kriminal.

Branimir Vorša | 12.07.2022. / 16:32

Primjer videa sa zlonamjernim softverom u opsiu na YouTubeu
Primjer videa sa zlonamjernim softverom u opisu na YouTubeu (Foto: Youtube)

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost imaju novo upozorenje u vezi s YouTubeom i načinom na koji platformu koriste kibernetički kriminalci za postizanje svojih ciljeva.

Konkretna prijetnja na koju stručnjaci upozoravaju uključuje hakere koji pokušavaju promovirati lažni bitcoin softver putem YouTube videa. I doista se pokazalo da sve više korisnika biva prevareno da instaliraju program za rudarenje bitcoina, no zapravo nisu svijesni prijetnje koja im prijeti kad to učine.

Stručnjaci iz iz Cyble's Labsa prvi su izvijestili o otkriću do 80 videozapisa na YouTubeu, većina kojih je imala samo nekoliko pregleda, no zato istog kreatora. U navedenim video sadržajima korisnicima se daju osnove upute oko funkcioniranja softvera za rudarenje te ih se tako pokušava prevariti da isti preuzmu. No, u stvarnosti, korisnik zapravo preuzima zlonamjeran softver.

Online prijevare Želite biti sigurni da je link na web stranicu koju želite posjetiti siguran? Ovo je pravi alat za provjeru je li riječ o prijevari

Poveznica za instalaciju tog zlonamjernog softvera postavljena je u opisu videa, prikrivena pod krinkom softvera za rudarenje. Tvorac tih videa koristi se i raznoraznim trikovima, poput zaštite zaporkom tako da korisnici mogu biti sigurni da nije ništa lažno, a postoji čak i poveznica koja pokazuje kako je datoteka čista i bez virusa, dok dodaje potencijalno upozorenje da bi je neki programi mogli smatrati opasnom, što ona u stvarnosti i jest, da ironija bude veća.

Sam zlonamjerni softver u pitanju zove se Pennywise i ima sposobnost krađe svih vrsta podataka iz sustava, poput osjetljivih i drugih informacija putem kojih hakeri mogu upasti u korisničke podatke i financijske račune. Istovremeno, taj zlonamjerni softver dobiva pristup kolačićima i nekim kodovima za enkripciju, a zabilježena su i izvješća o krađi na Telegramu. Onako usput, taj zlonamjerni softver stigne snimiti i poneku snimku zaslona korisnikovog računala.

Britanska vojska, ilustracija Događa se i najboljima: Na hakiranim YouTube i Twitter profilima britanske vojske osvanuo - Elon Musk

Nakon svega toga, Pennywise može napasti kripto novčanike, preglednike s kripto tematikom i druga mjesta povezana s monetarnom razmjenom.

Nakon krađe svih potrebnih mu podataka, taj zlonamjerni softver uzima iste i sažima ih u jednu datoteku. Potom se te informacije prosljeđuju određenom hakerskom poslužitelju, koji vadi te podatke i omogućuje zlonamjernom softveru da se podvrgne samouništenju.

Pojavila su se izvješća da njegovi operateri žive u Rusiji, Kazahstanu i Bjelorusiji, no to nije potvrđeno.

Izvor: DigitalInfromationWorld

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti