Kina razvija 4 cjepiva protiv COVID-19, a na tržištu bi se mogla naći već u studenom?

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.

Hina | 15.09.2020. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna za javnost već u studenome, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

 

 

Kina ima četiri cjepiva protiv COVID-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama.

Treća faza odvija se glatko i cjepiva bi mogla biti spremna za javnost u studenome i prosincu, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju u ponedjeljka.

Wu, koja je rekla da nije osjetila ikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalnog cjepiva u travnju, nije precizirala o kojem se cjepivu radi.

Odjel državnoga farmaceutskog diva kineskoga National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri cjepiva u sklopu državnog programa.

Četvrto cjepivo protiv COVID-19 razvija CanSino Biologics i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u lipnju.

Sinopharm je rekao u srpnju da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu uporabu do kraja godine nakon zaključenja ispitivanja u trećoj fazi.

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.

Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ranije ovaj mjesec da će se držati standarda znanstvenih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se ubrza proces.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti