Kina uvodi stroga pravila za deepfake tehnologiju, želi da promiče socijalističke vrijednosti

Iako je deepfake tehnologija nevjerojatna na svoj način, još uvijek uznemiruje mnoge, s obzirom na njihov potencijal u oponašanju lica stvarne osobe.

Branimir Vidmarović | 30.01.2022. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je objavila svoje planove za kontrolu korištenja tehnologije umjetne inteligencije (AI) za provjeru identiteta građana. Kineske vlasti su predložile nacrt pravila za suzbijanje širenja takozvane tehnologije dubokih lažnjaka (deepfake) na nekoliko platformi.

Kinesko regulatorno tijelo je također željelo promovirati kineske socijalističke vrijednosti, kao dio smanjivanja tehnologija koje bi mogle poremetiti kibernetički prostor.

Prema pisanju South China Morning Posta, tvrtke koje se oslanjaju na deepfake kao uslugu trebale bi proći strogu provjeru. Taj bi proces uključivao i potvrđivanje identiteta ljudi. Nakon prolaska ovog testa, mogli bi dobiti zeleno svjetlo za korištenje svojih proizvoda. Kineske vlasti očekuju da će se te korporacije držati promicanja "društvenog morala i etike".

Usred odluke Pekinga da nastavi kažnjavati tehnologije koje izrabljuju potrošače, dužnosnici su izradili ove propise kao dio svog prijedloga. Osim toga, Kina će se također pozabaviti kontrolom algoritama kako bi svakom korisniku donijela više preporuka.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CA) navela je u svojim dokumentima da će algoritmi koji generiraju slike, isječke, audiozapise i još mnogo toga, dodatno proći evaluaciju.

Nova pravila za deepfake tehnologiju

Iako je deepfake tehnologija nevjerojatna na svoj način, još uvijek uznemiruje mnoge, s obzirom na njihov potencijal u oponašanju lica stvarne osobe. U nekim slučajevima to može rezultirati pogrešnim identitetom i može se koristiti za provođenje zlonamjernih radnji, poput širenja dezinformacija.

"Kada pružatelj usluge duboke sinteze pruža značajne funkcije uređivanja biometrijskih podataka kao što su lice i ljudski glas, to će potaknuti (pružatelja) da obavijesti i dobije individualni pristanak subjekta čiji se osobni podaci uređuju", stoji u nacrtu članka 12., a prenosi Strait Times.

Uz to, oni koji prvi put prekrše pravila i koji se ne pridržavaju pravila bit će kažnjeni s između 1.600 i 16.000 dolara. Iduća razina sankcija bi za pružatelje deepfake uspluga mogla značiti i kazneni ili građanski progon.

Kako bi se spriječilo korištenje deepfake tehnologije za dezinformacije, postojao bi namjenski sustav pritužbi. Kao takva, odluka će biti na trgovinama aplikacija hoće li obustaviti pružatelje deepfake tehnologije.

Spomenuto je u nacrtu zakona i upozorenje da kriminalci mogu koristiti usluge duboke sinteze za objavljivanje i širenje ilegalnih informacija. To također obuhvaća ponižavanje ugleda osobe i lažno predstavljanje identiteta.

Kako razlikovati deepfake od stvarne osobe?

Prema stručnjacima, deepfake osobe od stvarnih možemo razlikovati kroz njihove oči. Samo bolje treba promotriti njihove rožnice i potražiti osvjetljenja u toj regiji oka.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti