Kineska kompanija na udaru kritika: Problem sigurnosti pokušali riješiti zabranivši ženama prijevoz poslije 20 sati

Ideja da bi samo muškarci poslije 20 sati mogli koristiti servis za dijeljenje vožnje naišla je na brojne kritike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2019. / 09:24

Didi Chuxing (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Među uslugama "kineskog Ubera" Didi Chuxinga nalazi se i Hitch, koji povezuje korisnike s automobilima s osobama koje traže prijevoz. Korištenje usluge i prijevoza je besplatno, dok osobe koje koriste uslugu prijevoza vozačima najčešće plaćaju iznos za gorivo.

Do prošle godine Hitch je dnevno korišten za čak dva milijuna vožnji, dok je do prekida te usluge zabilježeno više od milijardu vožnji dogovorenih putem servisa. No nakon što su u kratko vrijeme dvije žene ubijene nakon što su naručile vožnju putem Hitcha, Didi Chuxing suspendirao je njegovo korištenje i tek su nedavno najavili njegovo ponovno pokretanje.

Pri tome su najavili kako im je na prvom mjestu sigurnost korisnika pa su predstavili neke mjere za zaštitu, poput rigoroznije provjere vozača i korisnika virtualnog sigurnosnog asistenta te korisničku podršku. No najavili su i još jedan novitet kojim su mislili zaštititi žene, no na kraju se njihov potez pokazao prilično skandalozan i kao jako loš PR.

Naime, Hitch je moguće koristiti između 5 sati ujutro i 23 sata, a kako su njihovi podaci pokazali da najveći broj pritužbi povezanih sa "seksualnim ponašanjem" dolazi od žena između 20 i 23 sata, taj su problem "riješili" tako da tijekom tog vremena pripadnice ljepšeg spola ne mogu naručiti vožnju. Dakle, odlučili su da poslije 20 sati samo muškarci mogu koristiti taj servis, što je naravno, izazvalo gomilu kritika na društvenim mrežama.

Osim brojnih optužbi za diskriminaciju, na kineskoj društvenoj mreži Weibo korisnici su im poručili kako je nevjerojatno da su problem "muškog" nasilja prema ženama i kriminala odlučili riješiti zabranama za – žene.

Nakon brojnih kritika povukli su tu diskriminatornu odluku te su najavili da ni muškarci više neće moći naručivati vožnje poslije 8 sati navečer, pa će vrijeme korištenja Hitcha za sve korisnike biti između 5 do 20 sati.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti