Kineska kompanija predstavila radikalno rješenje koje će djeci ograničiti vrijeme igranja videoigara

Kineska kompanija Tencent želi ograničiti vrijeme koje mladi provode igrajući mobilne igre, pa će za prepoznavanje godina igrača koristiti tehnologiju prepoznavanja lica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2018. / 08:45

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kineska vlada želi smanjiti ovisnost djece o videoigrama jer mladi u toj zemlji (ali i u svijetu) provode previše vremena za ekranima mobilnih uređaja i računala, zbog čega se često zanemaruju školske i životne obveze, a sve je veći problem i kratkovidnost. Prije dva mjeseca Ministarstvo obrazovanja najavilo je planove razvoja vlastitog sustava koji bi djeci ograničio vrijeme igranja te broj dostupnih online igara.

Ograničenje vremena igranja već je uvela kineska kompanija Tencent, i to nakon brojnih kritika jer su djeca previše vremena igrala njihovu igru Honor Of Kings u kojoj se gameri međusobno bore online u fantasy svijetu. Tako su još prošle godine uveli ograničenja s kojima su mlađima od 12 godina dopustili igranje ove igre maksimalno jedan sat dnevno, dok oni između 13 i 18 godina mogu igrati dva sata dnevno.

Kako bi se pravila poštovala, nedavno su uveli sustav registracije s pravim imenima, a sada počinju s testiranjem jedne kontroverzne tehnologije – prepoznavanja lica. Dakle, kompanija pomoću kamera na pametnim telefonima želi skenirati lica djece kako bi saznala koliko imaju godina i prema tome im ograničiti vrijeme igranja.

Za početak je testiranje te opcije ograničeno na tisuće novih igrača u Pekingu i Shenzenu, a onda bi na temelju tog testa, njegove uspješnosti te reakcija odlučili hoće li implementirati ovu tehnologiju i za sve korisnike Honor of Kingsa. Prepoznavanje lica tako bi trebala postati još jedna mogućnost platforme Youth Guardian, kojom Tencent želi omogućiti roditeljima nadzor nad vremenom koje njihova djeca provode igrajući videoigre. Bit će zanimljivo vidjeti kakve će rezultate ostvariti i hoće li to utjecati na vrijeme koje mladi provode pred ekranima telefona, tableta ili računala.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti