Kineska struka podijeljena oko uzimanja brisa iz rektuma, a građani šokirani: "Malo štete, ali ekstremno poniženje"

Kineska Vlada uvela je novi tip testa na novi koronavirus te tvrdi da je precizniji i rezerviran isključivo za visokorizične pacijente. Za razliku od nazalnog PCR testa koji je invazivan, ovaj novi je k tome još i ponižavajući.

Branimir Vorša | 28.01.2021. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je za osobe za koje smatraju da pripadaju visokorizičnim skupinama uvela testiranje na koronavirus uzimanjem brisa iz anusa. Kineski liječnici tvrde ta je taj test znatno precizniji u otkrivanju prisutnosti virusa SARS-CoV-2.

Oni mogu povećati razinu otkrivanja virusa kod zaraženih ljudi, ističe Li Tongzeng, zamjenik direktora odjela za respiratorne i infektivne bolesti bolnice You'an u Pekingu. Objasnio je da je razlog zbog kojeg je analni test precizniji od nazalnog taj što se virus SARS-CoV-2 duže zadržava u anusu nego u respiratornom traktu.

Ipak, ne slažu se svi stručnjaci u Kini s tom premisom. Stručnjak za patologiju sa Sveučilišta Wuhan Yang Zhanqiu kaže da su brisovi nosa i grla i dalje najučinkovitije metode za testiranje na COVID-19.

Bilo je slučajeva pozitivnih rezultata na novi koronavirus pri testiranju pacijentova izmeta, no nema dokaza koji sugerira da se virus prenosi preko probavnog trakta, pojašnjava Yang.

I dok se novi test već koristi, Forbes piše kako se zapravo čini da u Kini ne postoji koordinirana politika o primjeni tog testa koji je namijenjen isključivo za visokorizične pacijente.

Dokaz tome su i ponižavajuća testiranja putnika koji se vraćaju u Kinu i koji su svoja neugodna iskustva podijelili na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Nije jasno jesu li oni pripadali pretpostavljenoj visokorizičnoj skupini ili ne.

Tako mi je drago što sam se ranije vratio u Kinu, sarkastično je komentirao na spomenutoj društvenoj mreži jedan od korisnika te mreže.

Ekstremno poniženje, napisao je drugi.

Uzimanje brisa iz anusa podrazumijeva guranje štapića s pamučnim vrškom do pet centimetara u rektum, nakon čega se ti brisovi šalju u laboratorij i testiraju na prisutnost novog koronavirusa.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti