Kineska vojska testirala svoj najnapredniji protuzračni sustav, uspjeh stopostotan

Kinesko ratno zrakoplovstvo stavilo je nadograđenu verziju svojeg najnaprednijeg protuzračnog raketnog sustava na ekstreman test na nepoznatom terenu. Test je, prema kineskim medijima, proveden uspješno.

Branimir Vorša | 24.05.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U kineskoj vojnoj vježbi u kojoj je sudjelovao sustav HQ-9B, cilj je bio pokazati što sve taj sustav može, obzirom da kineska vojska nastavlja punom parom sa svojim planovima za razvoj moderne vojske spremne za borbu u svakom trenutku.

Želimo naučiti kako zaštititi i održavati novi sustav naoružanja u krševitom okolišu, kao i da ga bolje kamufliramo... i da isprobamo sve u ispunjenju naše zadaće, rekao je za kineski CCTV zapovjednik kineskog ratnog zrakoplovstva Du Tao.

Tijekom vježbe, protuzračna jedinica kineske vojske našla se na nepoznatom teritoriju i čekala početak simulacije sukoba između crvene i plave vojske.

Koristeći HQ-9B sustav, protuzračna jedinica oborila je četiri drona s četiri projektila, odnosno stopostotnim učinkom, izvijestio je CCTV.

Ta je vježba provedena kao zajednička operacija više različitih vojnih jedinica, uključujući i jedinice protuzračne raketne obrane i jedinica za stratešku potporu opremljenih s radarskim i elektroničkim sustavom za rano upozorenje.

Kineske specijalne postrojbe igrale su ulogu plave vojske te su koristili sustave za elektromagnetsko ometanje kako bi zbunili djelovanje HQ-9B raketnog sustava.

HQ-9B je novi kineski raketni protuzračni sustav s vertikalnim načinom lansiranja srednjeg ili dugog dometa. Maksimalan domet raketa tog protuzračnog sustava iznosi 250 kilometara.

Taj je sustav već bio raspoređen na kineske umjetne otoke u Južnom kineskom moru 2016. godine, a u međuvremenu je njegova mornarička verzija HHQ-9B postavljena i na kineske nove raketne razarače Tip 052D.

Vojni stručnjak iz Pekinga, Zhou Chenming komentirao je provedenu vježbu i rekao da kineska vojska njome želi pokazati svoju punu sposobnost mehanizirajućeg djelovanja.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti