Kineski Pametni zmaj-3 ponio devet satelita u orbitu i najavio širenje u komercijalnom svemirskom sektoru

Troškovi su slični lansiranjima drugih kineskih raketa, uključujući Long March 11, ali su veličine njihovog korisnog tereta znatno manje.

Hina | 03.02.2024. / 08:48

Raketa, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Mala, ali snažna kineska raketa Jielong-3, sposobna poslati teret u svemir po konkurentnim cijenama, isporučila je u subotu devet satelita u orbitu, izvijestili su kineski državni mediji, najavljujući puno novih kineskih komercijalnih lansiranja ove godine.

Jielong-3, odnosno Pametni zmaj-3, poletio je s plutajuće platforme u blizini obale Yangjianga u južnoj pokrajini Guangdong. Bilo je to treće lansiranje rakete koju je razvila tvrtka China Rocket Co, komercijalni ogranak državnog proizvođača lansirnih letjelica, od prosinca 2022. godine.

Predsjednik Xi Jinping pozvao je na širenje strateških industrija uključujući komercijalni svemirski sektor, koji se smatra ključnim za izgradnju konstelacija satelita za komunikacije, istraživanja i navigaciju.

Raketa Gravity-1 Kineski privatni sektor ozbiljno zagrizao u osvajanje svemira: Lansirana dosad najmoćnija raketa

Također u subotu, kineski proizvođač automobila Geely Holding Group lansirao je 11 satelita kako bi povećao svoj kapacitet za pružanje preciznije navigacije za autonomna vozila.

Kritično za izgradnju komercijalnih satelitskih mreža je sposobnost Kine da otvori više prozora za lansiranje, proširi tipove raketa kako bi se prilagodile različitim veličinama korisnog tereta, smanji troškove lansiranja i poveća broj mjesta za lansiranje kao što je izgradnja više svemirskih luka i korištenje morskih lansirnih platformi.

Jielong-3 može nositi teret od 1500 kg. China Rocket Co je ranije objavio da bi raketa mogla nositi više od 20 satelita po cijeni lansiranja ispod 10.000 dolara po kilogramu - što je globalno konkurentna cijena za rakete male nosivosti.

Troškovi su slični lansiranjima drugih kineskih raketa, uključujući Long March 11, ali su veličine njihovog korisnog tereta znatno manje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti