Kineski vojni robotski pas naoružan je do zuba i spreman za akciju

Za sad nije poznato je li ovo bio tek ogledni primjerak "kineskog vojnog robotskog psa" ili ih pak Kina planira uvesti kao standardnu "opremu".

Martina Čizmić | 11.01.2024. / 15:31

Unitree robotski psi (Foto: Afp)

 Vojske diljem svijeta sve češće i sve više eksperimentiraju s uvođenjem različitih robota u svoje redove. Većinom se radi o robotima koji bi trebali biti podrška vojnim snagama u opskrbi, izvidnicama ili pak izvlačenju ozlijeđenih. 

No, kineska je vojska otišla korak dalje. U kratkom videu objavljenom na kineskoj državnoj televiziji, prezentiran je kineski "robotski vojni pas". 

Ratni robot, koji izgledom jako podsjeća na već viđene Blood-Wingove i Unitree Go1 robotske pse, na leđima ima platformu za paljbu iz puške, a kako je u prilogu rečeno, umjesto oružja može nositi streljivo ili medicinske potrepštine. Istaknuto je i kako robot ima izdržljivu bateriju (iako nije precizirano njeno trajanje) te se njime može upravljati s "vrlo velike udaljenosti".

Robotski pas jako podsjeća na onoga koji je bilo moguće vidjeti u videu objavljenom 2022. na kineskoj društvenoj mreži Weibo kad je pokazano kako "robotski pas" surađuje s dronom. Točnije, dron ga podiže na krov, nakon čega se "robotski pas" rasteže i kreće u akciju.

 

 

Za sad nije poznato je li ovo bio tek ogledni primjerak "kineskog vojnog robotskog psa" ili ih pak Kina planira uvesti kao standardnu "opremu".

Podsjetimo, Kina je već koristila robotske pse i to tijekom pandemije COVID-19, kad je grupa takvih pasa šetala ulicama Šangaja i davala ljudima upute da ostanu u kućama.

Također, treba istaknuti da je "robotski vojni pas" bio prezentiran i u Rusiji, gdje je njihova verzija bila naoružana raketnim bacačem. Tada je ruska verzija prikazana u sklopu izložbe oružja i vojnog sajma, ali je navodno sama robotska platforma bila komercijalno dostupna.

U SAD-u su robotski psi korišteni kao pomoć policiji u održavanju reda i vatrogascima kao pomoć u spašavanju unesrećenih osoba. I američka vojska te testirala njihovu upotrebljivost, ali službeno, nije koristila robotske pse za borbene zadaće.

Izvor: Newsweek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti