Prvi put u svijetu uspješno su genetski proizvedene kimere svinje i majmuna, a uspjehom se pohvalio tim kineskih znanstvenika.

Ovo je prvo izvješće o rođenim kimerama svinje i majmuna, rekao je Tsang Hai s državnog laboratorija za reproduktivnu biologiju matičnih stanica u Pekingu.

Konačni cilj tih znanstvenika jest uzgoj ljudskih organa u životinjama koji bi se mogli koristiti za transplantaciju organa, odnosno za korištenje umjesto ljudskih donora. Kineski tim znanstvenika ipak priznaje da je taj cilj još uvijek daleko od njihova dosega.

Hai i njegovi kolege genetski su modificirali stanice dugorepog makaki majmuna uzgojenih u kulturi tako da proizvedu flourescentni protein GFP. To je omogućilo istraživačima da prate stanice i nasljednike tih stanica. Nakon toga su proizveli embijske matične stanice iz modificiranih stanica te ih unijeli u svinjske embrije pet dana nakon oplodnje.

Više od 4000 embrija ugrađeno je u više navrata, a kao rezultat rođeno je deset praščića, od kojih su dvije bile navedene kimere. Svi praščići uginuli su unutar tjedan dana.

Kod kimera-praščića više tkiva, uključujući tkivo u srcu, jetri, plućima i koži, djelomično se sastojalo i od majmunovih stanica, no omjer je bio vrlo nizak, odnosno negdje između 1:1000 do 1:10.000.

Nije razjašnjen uzrok smrti praščića, no s obzirom na to da su uginuli i drugi praščići, odnosno oni koji nisu bili kimere, kineski tim vjeruje da uzrok smrti nije kimerizam, već da ima veze s procesom umjetne oplodnje. Naime, umjetna oplodnja ne radi ni izbliza dobro kao kod ljudi i nekih drugih životinja.

Tim trenutačno pokušava proizvesti zdrave praščiće kimere s većim omjerom majmunovih stanica u njima. Ako im to pođe za rukom, idući korak bit će pokušati proizvesti praščiće s jednim organom koji je sastavljen u potpunosti od stanica primata.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju