Kinezi imaju recept protiv Trumpovih sankcija koji se mnogima neće svidjeti

Kineske kompanije počinju proizvoditi vlastite čipove i pri tome privlače neke od najboljih zaposlenika konkurentskih kompanija nudeći im puno veće plaće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2020. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Huaweija su nedavno objavili kako bi uskoro mogli ostati bez komponenata za razvoj vlastitih procesora, zbog čega namjeravaju prekinuti proizvodnju svojih čipova Kirin. Razlog za to su sankcije koje je Trump uveo kompaniji zbog straha za nacionalnu sigurnost. Iako je Huawei dosad spasila potražnja na domaćem tržištu, čini se kako bi u budućnosti mogli imati velikih problema zbog nedostatka čipova.

Ako već ne mogu kupiti komponente za izradu svojih čipova, Kinezi imaju novi plan s kojim tijekom sljedećih nekoliko godina žele postati potpuno neovisni o stranoj tehnologiji. To će pokušati napraviti razvojem komponenata unutar svojih granica kako bi bili sigurni da proizvodnja telefona i ostalih gadgeta više neće ovisiti o političkim odlukama šefova drugih zemalja.

Slika nije dostupna Zbog američkih zabrana Huawei ostaje bez čipova za svoje pametne telefone

Kina je tako već investirala milijarde dolara u dvije kompanije za razvoj čipova - Quanxin Integrated Circuit Manufacturing (QXIC) i Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC), koje su još u fazi istraživanja i razvoja te trenutačno nemaju vlastitih proizvoda s kojima bi mogli konkurirati na tržištu. No to bi se uskoro trebalo promijeniti, a da to toga dođe Kinezi primjenjuju agresivnu taktiku dovođenja zaposlenika iz konkurentskih kompanija. To se pogotovo odnosi na tajvanski TSMC, tvrtku poznatu po proizvodnji čipova, a upravo su njezini bivši zaposlenici danas na čelu QXIC-a i HSMC-a

Uvjeti, a to se prvenstveno odnosi na financije, koje Kinezi nude mnogima su dovoljan razlog za napuštanje TSMC-a i prelazak u nove kompanije. Godišnja zarada koju mogu ostvariti u tim tvrtkama je do 2,5 puta veća u odnosu na plaću i bonuse koje mogu zaraditi u kompanijama u kojima su bili zaposleni. Također, QXIC čak je otvorio laboratorij za istraživanje i razvoj nedaleko od TSMC-ove tvornice u Tajvanu.

Prema riječima direktora jedne kompanije dobro upoznate sa situacijom na tržištu čipova, vlade azijskih zemalja trebat će pronaći načine kojima bi zadržali (najbolje) zaposlenike i inženjere u svojim zemljama jer zov novca iz Kine mogao bi presuditi u odluci o tome gdje će oni nastaviti svoje karijere. Ne možete očekivati da će zaposlenici zauvijek biti lojalni ako im ne ponudite dovoljno poticaja i prilika, prenijeli su mediji izjavu tog neimenovanog direktora.

Foxconn Gotovo je s danima u kojima je Kina bila "svjetska tvornica"

Iz TSMC-a su uvjereni kako se odljev mozgova neće odraziti na njihovu poslovanju i kvaliteti proizvoda, no sigurno je da nisu sretni s trenutačnom situacijom. Ne samo da gube zaposlenike (već je više od 100 ljudi zamijenilo tu kompaniju s kineskim proizvođačima čipova), već su posebno zabrinuti da ne bi došlo do curenja njihovih trgovinskih tajni, tj. intelektualnog vlasništva koje bi njihovi bivši zaposlenici mogli prenijeti Kinezima. Poručuju kako oni poštuju zakone, a isto očekuju i od konkurencije te će, u svrhu zaštite svojih intelektualnih prava, poduzeti odgovarajuće akcije s kojima će ih zaštititi.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti