Kinezi prvi put imaju najveći broj prijavljenih patenata u Europi

Pametni telefon Huawei P10 čini nekoliko tisuća patentiranih tehnologija iz područja koja uključuju bežično povezivanje, aplikacije, poluvodiče i tehnologiju zaslona.

Martina Čizmić | 12.03.2018. / 10:25

Ilustracija ideje (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Tehnološke tvrtke svake godine prijavljuju stotine, pa čak i tisuće patenata diljem svijeta. Čak i ako neki od tih patenata nikad ne zažive u nekom proizvodu, činjenica da su prijavljeni garantira tim tvrtkama da im nitko ne može (ili barem ne bi trebao moći) ukrasti tu tehnologiju ili tehnološko rješenje.

Europski ured za patente (EPO) izvijestio je kako je Huawei prošle godine prijavio čak 2398 patenata, čime je postao prva tvrtka iz Kine s najvećim brojem prijavljenih patenata u Europi. Ujedno je nadmašio kompanije poput Siemensa s 2220 prijava, LG-ja s 2056 prijava, Samsunga s 2016 prijava te Qualcomma s 1854 prijave.

Huawei veliki naglasak stavlja na istraživanje i razvoj, pa je broj prijavljenih patenata prirodan rezultat, izjavio je dr. Song Liuping, Huaweijev potpredsjednik te dodao: Ove brojke vjerojatno će još rasti s obzirom na to da sve više predvodimo u postavljanju novih komunikacijskih standarda, posebno u tehnologijama 5G mreža.

Ukupno je do kraja 2017. godine Huawei prijavio čak 64.091 patent u Kini i 48.758 patenata na ostalim tržištima diljem svijeta. Od toga je odobreno ukupno 74.307 prijava patenata, a 90 posto njih odnosi se na inovacije.

Od ukupno 180.000 Huaweijevih zaposlenika diljem svijeta, oko 80.000, odnosno njih 40 posto, angažirano je u dijelu kompanije za istraživanja i razvoj. Huawei u istraživanje i razvoj ulaže barem 10 posto svojih prihoda, i to kroz istraživačke centre u nekoliko zemalja Europe uključujući Belgiju, Finsku, Njemačku, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Predviđa se da će u narednim godinama Huawei u istraživanje i razvoj uložiti između 10 do 20 milijardi američkih dolara.

U svim Huaweijevim proizvodima nalazi se mnogo patentirane tehnologije, primjerice Huawei P10 pametni telefon čini nekoliko tisuća patentiranih tehnologija iz područja koja uključuju bežično povezivanje, aplikacije, poluvodiče i tehnologiju zaslona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti