Kinezi potiho u službu stavili još dva moćna razarača, među najmoćnijima su na svijetu

Tip 055 se smatra drugim po snazi razaračem ​​nakon stealth broda američke mornarice Zumwalt, a Narodnooslobodilačka vojska planira ih imati osam u službi u prvoj seriji proizvodnje.

Branimir Vorša | 23.04.2022. / 11:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska mornarica stavila je u službu još dva razarača, koji pripadaju klasi jednog od najmoćnijih razarača na svijetu. Kina je time sad i službeno na pet novih razarača u samo dvije posljednje godine.

Službene objave o puštanju u pogon razarača Anshan i Wuxi nije bilo, ali je kineska državna televizija CCTV izvijestila u četvrtak da su razarači Tip 055 s vođenim projektilima sudjelovali u noćnoj vježbi gađanja, potrage i spašavanja sa svojim sestrinskim brodom Lhasa.

Tip 055 se smatra drugim po snazi razaračem ​​nakon stealth broda američke mornarice Zumwalt, a Narodnooslobodilačka vojska planira ih imati osam u službi u prvoj seriji proizvodnje.

Zhao Shugan, kapetan Wuxija, rekao je za CCTV da se njegova posada provjerava 24 sata dnevno, a procjena počinje od trenutka kada su napustili luku i nastavlja se do pristajanja.

Moramo biti spremni nositi se s izvanrednim situacijama u svakom trenutku i odmah podići razinu razmještaja za rješavanje situacija na moru i zraku nakon što se otkrije opasnost, pojasnio je Zhao.

U izvješću se ne navodi kada i gdje je vježba održana, ali fotografije koje kruže internetom upućuju na to da su četiri kineska razarača proteklog tjedna bila u Žutom moru.

Usporedba sa Zmwaltom

U usporedbi sa Zumwaltom, koji je usmjeren na kopneni napad, Tip 055 je dizajniran da bude višenamjenski ratni brod, opremljen oružjem za suzbijanje projektila, brodova i podmornica.

Novi kineski razarači su također opremljeni najnaprednijim integriranim električnim pogonskim sustavom u zemlji, koji im omogućuje putovanje do 10.000 nautičkih milja bez dopunjavanja goriva, što je dva i pol puta dalje od kineske višenamjenske fregate Tip 054, odnosno najbrojnijeg kineskog ratnog broda trenutno u službi.

Kineska ratna mornarica planira da Tip 055 razarači igraju ključnu ulogu u udarnim skupinama nosača zrakoplova, kao i amfibijskim jurišnim borbenim skupinama.

Trupovi osam razarača Tip 055 izgrađeni su između 2017. i 2020. godine.

Prvi od njih, Nanchang, isporučen je u siječnju 2020. kineskoj Sjevernoj morskoj floti; a drugi, Lhasa, ušao je u službu u ožujku 2021., također u sastavu Sjevernomorske flote. Treći, Dalian, uručen je u travnju prošle godine za zapovjedništvo Južnomorske flote. Kineski vojni izvor rekao je ranije za South China Morning Post da je Yanan, još jedan Tip 055 razarač, također u službi.

Anshan i Wuxi nazvani su po gradovima u provincijama Liaoning i Jiangsu. Anshan je također bio naziv prvog kineskog mornaričkog razarača, odnosno rabljenog sovjetskog razarača klase Gnevny Rekordny, kupljenog 1954. i koji povučen iz službe 1992. godine.

Kina ima agresivan plan za izgradnju prave ratne mornarice. Cilj Kineza je izgraditi najmanje šest borbenih skupina nosača zrakoplova do 2035. godine.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti